Dvije djevojčice otplutale na jastucima iz Preka prema Ošljaku

Dvije djevojčice otplutale na jastucima iz Preka prema Ošljaku

PREKO – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je tijekom jučerašnjega dana niz potražnih i spasilačkih akcija u zadarskom akvatoriju.

Na području Preka tragalose za dvije maloljetnice koje su se na jastuku za plivanje udaljile od prečke plaže prema Ošljaku, slijedom čega je MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula potražnu akciju. Djelatnici zadarske Kapetanije nedugo po dojavi pronašli su tražene osobe M.S.B. i K.J. obje hrvatske državljanke, rođene 2002. godine, te ih iscrpljene, ali neozlijeđene predali roditeljima u 17.40 sati u Preku.

Očevidom je utvrđeno da su se maloljetnice neoprezno udaljile od prečke plaže na jastuku za plivanje kojim ubrzo nisu mogle upravljati pod utjecajem morskih struja i vjetra te su nekontrolirano otplutale prema otoku Ošljaku, u čijoj su blizini i pronađene.

Slijedom dojave službenika Pomorske policije Zadar o stradanju kupača uslijed naleta glisera kod Dugog otoka, Središnjica je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula potražnu akciju za nepoznatim plovilom. Prema podacima Pomorske policije nesreća se dogodila 6. kolovoza kada je E.K. (rođen 1953. godine), 
njemački državljanin sa suprugom plivao od otoka Lagnjića nedaleko od sjeverne strane Dugog otoka prema Plitkoj punti kada je oko 18 sati u punoj brzini naišao bijeli gliser dužine oko 10 metara, nepoznate zastave te pogonskom elisom zahvatio E.K. u predjelu lijeve noge nanijevši mu teže tjelesne ozljede. Nakon što je ozlijeđenome muškarcu pružena medicinska pomoć, u 20 sati policijskim plovilom prevezen je u zadarsku bolnicu. 

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar u suradnji sa službenicima Pomorske policije provode potragu za nepoznatim voditeljem i gliserom koji je sudjelovao u ovoj teškoj pomorskoj nesreći. 
 
Fotografija Zadarski list