Picula: Iskoristite europske institucije i prijavljujte projekte

Picula: Iskoristite europske institucije i prijavljujte projekte

PREKO/KALI – Usklopu dvodnevnog radnog posjeta Zadarskoj županiji, predsjednica Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta Gesine Meissner i njezin zamjenik Tonino Picula u subotu su se u Kalima sastali s predstavnicima javnog i civilnog života na otoku Ugljanu, ribarima i poduzetnicima te posjetili Ribarsku zadrugu Sloga i luku u Veloj Lamjani. 

Predstavljajući zadatke i ciljeve Međuskupine za otoke, eurozastupnik Tonino Picula kazao je kako je njihova snaga u tome što su svi posvećeni jednome cilju – da se kroz institucije i fondove Europske unije poboljšaju uvjeti života ljudi na otocima.

– I druge zemlje imaju otoke, borile su se s mnogim problemima i riješile ih. Pa preuzmimo njihova iskustva, njihova rješenja. To nije posao od ponedjeljka do petka, ti procesi traju godinama, ali postoji dobra praksa koja je pomogla otočanima u Europi da budu povezani s kopnom, s drugim otocima, da zadrže i stvore radna mjesta, napomenuo je Picula i dodao da je u traženju pomoći od europskih institucija problem ponekad u nama. 

– Nemojmo biti prestrogi, nisu ni drugi u dvije godine riješili sve probleme i uzeli sav novac koji je bio na raspolaganju. Mi u našem sustavu lokalne samouprave već imamo tzv. tvorničku grešku koja nas sprečava da normalno komuniciramo s ostatkom svijeta. Rascjepkani smo i nejedinstveni, moramo napraviti rezove. To je naš domaći rad i baš me zanima koja će vlada ući u reformu lokalne samouprave, upitao je Picula te naveo primjer loše odrađenog posla državne i županijske vlasti u povezivanju otoka s kopnom, odnosno nepronalaženju novca za dodatne brodice kojima će se osigurati prijevoz učenicima s otoka na kopno, a ne da nekoliko sati gube vozeći se redovnom prugom.

U razgovoru s predstavnicima otočana, najčešće spominjana tema bila je povezanost s kopnom, odnosno loše veze otkako je sagrađena nova luka u Gaženici. Problem je, moglo se čuti na jednosatnom druženju, što se odluke o brodskim vezama donose jednostrano, bez konzultacija s ljudima koji o njima ovise. 

– Problema je puno, ali ima i pozitivnih primjera. Poput škola, vrtića koji se moraju proširiti da bi zadovoljili sve potrebe otočana, mladih poduzetnika koji nisu odustali od ribarske tradicije. Sve je to znak da ste na dobrome putu. Međuskupina za otoke postoji zbog vas, koristite europske institucije, prijavljujte projekte, pozvao je Picula te napomenuo da se intenzivno radi na certifikaciji i zaštiti zemljopisnog porijekla hrvatskih proizvoda koji trebaju naći put do europskog stola i tako osigurati budućnost i ljudima u priobalju i otočanima. 

Nakon Ugljana, Gesine Meissner i Tonino Picula obišli su Kornate, gdje su s predstavnicima Udruge Kurnatari razgovarali o specifičnosti života uz i na Kornatima te problemima profesionalnih i malih ribara. (R. I.)