Nova istraživanja: Što sve krije podmorje otočića Babuljaša

Nova istraživanja: Što sve krije podmorje otočića Babuljaša

PREKO – Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, UNESCO centar II. kategorije, započeo je dvotjedna podvodna arheološka istraživanja na području otočića Babuljaša kod Pakoštana.

Riječ je o nastavku istraživanja koja su započela 2013. godine kada je otkrivena veća količina keramičkih nalaza iz prapovijesnog i antičkog doba, a nastavljena su 2014. I ove godine istraživanja financira Turistička zajednica općine Pakoštane, a osim djelatnika MCPA –  voditelja Mladena Pešića, zamjenika Luke Bekića te Roka Surića i Marine Šimičić,  u istraživanjima sudjeluju i Marko Meštrov iz Agencije Han-Vrana te arheolozi  volonteri Jelena Čelebić iz Crne Gore, Milan Rodić iz Bosne i Hercegovine, Saša Koren iz Slovenije. 

U sklopu istraživanja održava se i Osnovni tečaj povodne arheologije za dvije studentice iz Češke – Verioniku Zerzanovu i Barboru Machovu, a teoretska predavanja na tečaju održava i Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru.

Dosadašnja istraživanja rezultirala su otkrićem vrlo zanimljivog nalazišta. Na dosad istraženoj površini od  44 četvorna metra otkriveno je slojevito nalazište s ostacima antičkog broda koji je iz sjeverne Afrike prenosiomaslinovo ulje i riblje prerađevine u amforama. Brod je prenosio i više tipova kuhinjskog, ali i finog sigilatnog posuđa također porijeklom iz sjevernoafričkih provincija koje je najvjerojatnije bilo namijenjeno prodaji u rimskoj provinciji Dalmaciji. Ispod brodoloma javljaju se nalazi iz brončanog doba, koji su vjerojatno ovdje dospjeli ispiranjem s otočića. Iako je velika većina tih nalaza uništena djelovanjem valova i morskih strujanja, ipak se i među njima nalaze primjerci koji će nakon detaljne analize dati nove podatke o životu u pašmanskom kraju tijekom prapovijesnog doba.