Probni let hidroavionom do zadarskih otoka

Probni let hidroavionom do zadarskih otoka

PREKO/ZADAR – Uvođenje hidroavionske veze bio bi velik iskorak za turiste, za naše otočane, ali i za sve nas ostale jer bismo dobili još jednu vrstu prijevoza prema otocima i drugim destinacijama na obali. Možda jednog dana i prema Anconi, rekao je gradonačelnik Božidar Kalmeta uoči probnog leta hidroavionom iz Zadra prema zadarskim otocima koji je za predstavnike Grada i Županije te Lučke uprave i Lučke kapetanije organizirala tvrtka European Costal Airlines.

Direktor tvrtke ECL Klaus Dieter Martin izrazio je zadovoljstvo mogućnošću povezivanja Zadra sa zadarskim otocima, Rabom te u budućnosti i s Anconom.

– Imali smo mnogo razgovora s nadležnima i gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i raduje nas što nam je omogućeno otvaranje pristaništa u zadarskoj luci nakon što su trajekti premješteni u Gaženicu. Očekujem da ćemo prvi komercijalni let ostvariti u lipnju, najkasnije u srpnju. Infrastrukturu je relativno lako i brzo postaviti, ponton, kiosk za prodavanje karata te mjesto gdje se ljudi mogu odmoriti dok čekaju avion. Najvažnije je da dobijemo koncesiju i nadam se da će se to dogoditi za nekoliko tjedana, kazao je Dieter Martin.

Od Zadra do Sali hidroavion je letio sedam minuta, od Sali do Silbe 14 minuta, a potom do Raba 22 minute.Cijena putničke karte iznosit će 99 kuna do Silbe i Sali. Prema riječima direktora ECA, u tijeku su razgovori s nadležnim ministarstvom o tome postoji li mogućnost subvencioniranja cijene karata za otočane.