U prvom tjednu na liniji Zadar – Preko brod i trajekt prevezli 18.375 putnika

U prvom tjednu na liniji Zadar – Preko brod i trajekt prevezli 18.375 putnika

PREKO – Prema podacima Jadrolinijine Službe za statistiku, u prvom tjednu prometovanja dviju linija, brodske 409 i trajektne 431, na relaciji Zadar – Preko ukupno je prevezeno 18.375 putnika.

Na trajektnoj liniji 431 iz Gaženice u Preko, koja dnevno ostvaruje 15 povratnih putovanja, od 30. ožujka do 5. travnja prevezen je 10.141 putnik. U isto vrijeme, putnika pješaka na brodskoj liniji 409, koja ostvaruje devet povratnih putovanja između Poluotoka i Preka, bilo je 8234.

U istom razdoblju prošle godine, kada je između Zadra i Preka prometovala samo trajektna linija, prevezeno je 21.795 putnika, odnosno 15,7 posto više.

– Ovi su podaci na neki način očekivani jer su prošli tjedan bili školski praznici pa učenici nisu odlazili u grad. Istodobno, zbog blagdana i produljenog vikenda na otok je došlo dosta turista i vikendaša koji su većinom stizali automobilima, odnosno trajektom. Mislim da ćemo uvid u stvarno stanje imati sljedeći tjedan, komentirala je Damira Korenov Mazić, članica Udruge Kolibrić, koja je pokrenula građansku inicijativu Zustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana i žestoko se borila za to da brodskih linija bude 15, a trajektnih devet.

Podsjetimo, nezadovoljstvo plovidbenim redom i omjerom brodskih i trajektnih linija iskazali su i otočni načelnici predlažući 12 brodskih i 12 trajektnih linija te hitnu zamjenu broda Dora. Nažalost, resorno ministarstvo odbilo je prijedlog uz obrazloženje da će se o toj temi ponovno raspravljati za dva mjeseca nakon detaljne analize broja putnika i vozila.