Uskoro natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Uskoro natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

PREKO/ZAGREB – Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavljuju da će kroz sljedećih nekoliko tjedana objaviti natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća. U Fondu su osigurali 71 milijun kuna za energetsku obnovu 10.000 kuća. 

Najvažnija izmjena koju smo napravili ove godine je ta da od ove godine prijava za obnovu kuće ide direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.“ – izjavio je ministar Mihael Zmajlović povodom usvajanja izmjena Programa za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. s detaljnim planom za razdoblje od 2014. do 2016. 

Izmjenama se usvaja ukidanje izrade opsežne i skupe projektne dokumentacije te će građani koji žele obnoviti svoju kuću putem Programa trebati napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Energetski certifikat mora napraviti ovlašteni certifikator s liste koju će objaviti Fond za zaštitu okoliša. Time se dobiva potvrda o stvarnom stanju prije i poslije energetske obnove. Certifikator mora biti odobren od Fonda kako bi se jamčila najniža moguća cijena i kako bi se taj trošak mogao refundirati. Jedan od važnijih novosti je i da više nije nužno da građani plate zahvat u cijelosti da bi ostvarili subvenciju iz Fonda. Odsad će građani plaćati samo svoj udio u investiciji.

„Vjerujem da će interes biti veliki jer iz razgovora s građanima vidimo da prepoznaju trostruke koristi Programa. Građani energetskom obnovom osiguravaju ugodniji boravak u takvim objektima i niže troškove za energiju koji primjerice za grijanje mogu biti 30-60 posto niži. To je dobro za gospodarstvo jer tako osiguravamo radna mjesta za obrtnike i tvrtke koje provode radove. A dobro je i za okoliš jer 40 posto energije i emisija stakleničkih plinova dolazi iz sektora zgradarstva. Novac je osiguran iz europskih sredstava i ima dovoljno za sljedećih 7 godina.“ –  dodao je Zmajlović.

Projekti energetske učinkovitosti prepoznati su kao jedan od najučinkovitijih alata u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i dio su programa Vlade kojim se potiče gospodarstvo. Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti subvencioniraju sa 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Provode se mjere kojima se potiče energetska učinkovitost u zgradarstvu, obiteljskim kućama, komercijalnim zgradama, turizmu i prometu.

Ove godine za građane se po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nedavno je raspisan javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike. Ove je godine za tu svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40% ukupne cijene vozila. Dodjeljivat će se do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila i do 30.000 kuna za hibridna vozila. Novost su subvencije od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle.