Otvorenje Gaženice bojkotirali predstavnici lokalne vlasti

Otvorenje Gaženice bojkotirali predstavnici lokalne vlasti

PREKO/ZADAR – Svečanost otvaranja nove zadarske luke Gaženica za trajektni promet, prošla je u znaku bojkota predstavnika lokalne uprave i samouprave. Na svečanom otvaranju nisu se pojavili župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Božidar Kalmeta, kao ni načelnici Preka, Kukljice i Tkona Ante Jerolimov, Marin Boško i Goran Mušćet…Ministar Siniša Hajdaš Dončić iz Preka je isplovio u 11 i 30 prema Gaženici i u podne svečano pustio u promet novu luku:

– “Kažem, ukupna investicija je preko milijarde kuna, što znači da sa kamatama će državu u sljedećih petnaestak godina opteretiti s nekih 2 milijarde kuna.

Država, vidjevši takvu situaciju, redizajnirala je buduću zgradu terminala koja će se graditi sukladno nekakvim istraživanjima koji su provedeni s potencijalnim koncesionarima, bilo primarni ili sekundarni komfor,” rekao je Hajdaš Dončić.

No upravo zgrada terminala je kamen spoticanja između ministarstva i lokalne uprave i samouprave, kao i režim plovidbe zbog kojeg su se već pobunili otočani. Na svečanosti tako nisu bili ni gradonačelnik Božidar Kalmeta ni župan Stipe Zrilić. Ministar Hajdaš Dončić kaže kako prijepora nema.

– “Pa nema nekog prijepora da lučka uprava Zadar, gradonačelnik i župan nisu pridružili,” rekao je Hajdaš Dončić.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta pojašnjava kako nije želio doći na svečanost jer se ne slaže s privremenim rješenjem putničkog terminala, te smatra da takvo rješenje upropaštava cijeli projekt:

– “Pa gledajte, ja nisam išao na otvorenje jer jednostavno ne prihvaćam i ne pristajem to privremeno rješenje, a bojim se da bi to rješenje moglo postati konačno.

Rješenje Gaženice onako kako je ona zamišljena, uz redukciju ili ne, temeljem kojeg je čitav projekt isplatljiv i održiv, to je rješenje bez kojeg luka neće funkcionirati u svojem punom obujmu i ne može davati gospodarske sektore, zapošljavanje.

Ovako nedovršena kakva je danas puštena u promet, luka Gaženica nema taj gospodarski značaj,” rekao je Kalmeta.

(Media servis/ Naši školji)

foto: Adam Vidas