Što nam donosi travanj u POU Dom na žalu?

Što nam donosi travanj u POU Dom na žalu?

PREKO – Pučko otvoreno učilište „Dom na žalu“ u Preku, otvaranjem nedjeljne izložbe umjetničkih slika „U tišini…moje srce govori“ dviju autorica Isabelle Franov i Jadranke Čikić  krenulo je s realizacijom planiranog programa do kolovoza 2015. godine. Zajednička izložba umjetnina, acryla na platnu, Isabelle Franov i Jadranke Čikić retrospektiva je njihova plodnog desetogodišnjeg slikarskog rada, okupila je velik broj posjetitelja, u izložbenom prostoru galerije „Dom na žalu“. Umjetnice su na platna prenijeli mediteranskog okruženja mora i načina života uz more.

U suradnji s Udrugom „TIM „  iz Preka, POU „Dom na žalu“ u povodu manifestacije Županijski dani Zadarske županije 18. travnja organizira jednodnevni rekreativni izlet u ekološki maslinik PZ „Drobnica“iz Preka. Izlet se organizira pod imenom „Povratak prirodi“ promovirajući rekreativno hodanje putevima maslina na otoku Ugljanu. Od edukacijskog dijela u tijeku je tečaj talijanskog jezika, koji se održava dva puta tjedno.  Dora Bosner s izložbom fotografija na rasporedu je od 25. travanja do 16. svibnja. Mlada fotografkinja predstaviti će se umjetničkom fotografijom pod nazivom „Miris ljeta“. Nakon čega slijedi skupna izložba udruge likovnih umjetnika „Art forum“ koji će se predstaviti svojim radovima nastalih tijekom likovnih radionica. Radovi nastali tijekom održavanja dječje likovne radionice „Mala sirena“ koju vodi majstorica slikarstva Irena Sikirić- Rančić, mali umjetnici izložiti će  krajem svibnja. Dječja likovna radionica održava se više godina zaredom,  njenim radom zadovoljna su mali polaznici i roditelji s kvalitetom slikarskog obrazovanja.
Sredinom lipnja, predviđena je izložba umjetničke fotografije Jasne Marcelić, s temom svitanja sunca i mora.  Udruga likovnih umjetnika „Ars Uljan“ priređuje izložbu umjetničkih radova svojih članova od 24. lipnja, a grupa umjetnika „Grupa 77“ predstaviti će se skupnom izložbom radova naslikanih na umjetničkim radionicama.Umjetnica iz Zagreba Danica Đurđa Ferina predstaviti će se svojim slikama s temom „Maslina“. Motiv za svoje umjetnine  Đurđa Ferina nalazi u svojoj okolini otočne škrape i stabla maslina.  Kipar i slikar Anselmo Dorkin iz Preka upriličiti će retrospektivnu izložbu skulptura u drvu i kamenu te slikarskih radova nastalih tijekom četrdesetogodišnjeg umjetničkog rada.   Osman Hođa fotograf iz BiH prirediti će izložbu  fotografija i humanitarnu aukciju izloženih radova. Ukrajinski slikari Akademski slikari iz Ukrajine Bogdan i Konstantin Mogileskij predstavit će se izložbom umjetnina. Pored izložbe umjetnici će organizirati umjetničku radionicu izrade ikona, posebna tehnika slikanja svetačkih motiva. Tijekom ljeta POU „Do na žalu“ nekoliko godina za redom organizira ljetnu školu osnove fotografije nakon čega se priređuje izložba nastalih radova mladih polaznika. I ove godine mladi fotografi prirediti će izložbu fotografija nastalih tijekom održavanja ljetne škole o osnovama fotografije.

Tekst i foto: Jasna Marcelić