Ribari s Baltika posjetili Kali

Ribari s Baltika posjetili Kali

PREKO/KALI – U organizaciji Borisa Jukića, počasnog konzula Estonije u Republici Hrvatskoj, Općinu Kali posjetila je 16-člana delegacija ribara, prerađivača ribe, brodograditelja, predstavnika lokalne i parlamentarne vlasti iz Estonije.

Govoreći o dugoj ribarskoj tradiciji svoga mjesta, načelnik Općine Kali Duško Vidov naglasio je kako kaljski ribari sa svojih 40 brodova ostvaruju 30 posto cjelokupnog ulova sitne plave ribe u Hrvatskoj i začetnici su uzgoja  bijele ribe i tune koja čini 90 posto izvoza u Japan.

– Gostima s Baltika željeli smo pokazati sve faze, od ulova i uzgoja do prerade ribe pa smo zato i organizirali izlet do uzgajališta tuna i brancina, a prema komentarima i pitanjima koja su postavljali našim stručnjacima, zaključujem da su impresionirani viđenim. Od flote u ribarskoj luci u Lamjani, preko kaveza za uzgoj riba do prerade u Ribarskoj zadruzi Sloga, rekao je Vidov.

Gosti iz Estonije u Hrvatsku su došli kao turisti, ali i da bi se pobliže upoznali s razvojem turizma, posebno ruralnog, i ribarstva, koje je jedna od najvažnijih gospodarskih grana u njihovoj zemlji. U razgovoru s predstavnicima Kali-tune, Ribarske zadruge Sloga, Cromarisa i Omege 3 ostvarili su prve kontakte za, nadaju se, buduću suradnju. Ipak, kako je rekao Boris Jukić, goste sa sjeveroistoka Europe u Kalima je najviše oduševila ribarska flota jer su u njihovoj zemlji ribarski brodovi dužine 12 metara.