Načelnici otočnih općina: Zašto se žurilo s preseljenjem prometa u Gaženicu?

Načelnici otočnih općina: Zašto se žurilo s preseljenjem prometa u Gaženicu?

PREKO – Načelnici otočnih općina Preko, Kukljica, Pašman i Tkon Ante Jerolimov, Marin Boško, Andro Magić i Goran Mušćet uputili su priopćenje u kojemu su najavili bojkotiranje svečanog otvorenja trajektnog prometa u luci Gaženica. Načelnici negoduju jer Agencija za obalni i linijski pomorski promet nije uvažila njihove prijedloge linija na vezi između Preka i Poluotoka te zbog činjenica da se, po njima bespotrebno, žurilo s prebacivanjem trajektne linije Zadar – Preko u Gaženicu…Priopćenje prenosimo u cijelosti:”Općine Preko, Kukljica, Pašman i Tkon protive se preseljenju trajektnog i putničkog prometa u luku Gaženica obzirom da ona nije dovršena kako je predviđeno prvotnim projektom arhitekta Nikole Bašića, koji je uključivao i izgradnju kompletno opremljenog putničkog terminala. Stoga smatramo da nema potrebe za tolikom žurbom s otvaranjem luke, jer privremena odgoda u konačnici neće štetiti projektu luke Gaženica, a uvelike će utjecati na život i svakodnevne potrebe nas otočana.

Obzirom da nas se dovelo pred gotov čin, a većina mještana nije ni upoznata s režimom plovidbe kao niti s prijevozom autobusima iz luke Gaženica, smatramo da bi od nadležnih institucija bilo u najmanju ruku korektno da su o tome na vrijeme izvijestili nas kao čelnike općina, tako i naše mještane.

Nedopustivo je da se plovidbeni red sazna tek tri dana prije početka prometovanja nove brodske linije 409, kad znamo da je more naša jedina poveznica s kopnom i da upravo o toj liniji u mnogome ovise školske i radne obveze otočana, jer je većina njih upravo usmjerena prema zadarskom Poluotoku.

Razočarani smo jer Agencija za obalni i linijski pomorski promet nije prihvatila prijedlog plovidbenog reda za liniju 409 koji su predlagali predstavnici otočkih općina, koji su se cijelo vrijeme borili i za veći broj linija koje bi povezivale Preko i Poluotok. Štoviše, Agencija je u dogovoru s nadležnim Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture samostalno donijela plovidbeni red s kojim se mi, predstavnici otočkih općina na Ugljanu i Pašmanu, ne možemo složiti jer isti dovodi u pitanje budućnost života na otoku i egzistenciju otočkog stanovništva.  

Stoga, zbog svega što se događalo u proteklom razdoblju, neprihvaćanja naših prijedloga i općenitog nerazumijevanja otočne problematike od strane nadležnih institucija, većina predstavnika lokalne samouprave otoka Ugljana i Pašmana neće nazočiti današnjem svečanom otvaranju luke Gaženica”, stoji u priopćenju koje potpisuju načelnici Ante Jerolimov (Preko), Marin Boško (Kukljica), Andro Magić (Pašman) i Goran Mušćet (Tkon). U prilogu je i prijedlog linija na brodskoj vezi 409 Preko – Poluotok koji su Agenciji za obalni i linijski pomorski promet uputili načelnici s otoka Ugljana i Pašmana.