Dan narcisa: U Ždrelcu prikupljeno 8940 kuna

Dan narcisa: U Ždrelcu prikupljeno 8940 kuna

PREKO/ŽDRELAC – U povodu akcije Dan narcisa, koja se ove godine održavala pod motom “Zdravlje je najveće blago”, u Ždrelcu na otoku Pašmanu u subotu, 21. ožujka, prikupjeno je 8940 kuna.

Vesna Benić, na čiju se inicijativu Svjetski dan borbe protiv raka dojke obilježava i na otocima Ugljanu i Pašmanu, u uvodnom je govoru zahvalila domaćinima ovogodišnje sedme po redu akcije, udruzi žena “Levanda”, KUD “Sv.Luka” i načelniku Općine Pašman Andri Magiću te ostalim otočnim udrugama – “Kukljica” iz Kukljice, “Kančolica” iz Kali, “Luzor” iz Preka, KUD “Sv.Ante” iz Lukorana, udruzi “Sv.Fume” iz Sutomišćice te udrugama “Điran” i “Arija” iz Ugljana, koje su svojim sudjelovanjem iznova pokazale da podržavaju aktivnosti koje se provode u cilju poboljšanja liječenja raka dojke, edukacije žena i uvjeta za što ranije otkrivanje raka dojke, u fazi dok je bolest još izlječiva.

U suradnji s glavnim organizatorom Europa Donna Hrvatska i zadarskom sekcijom Europa Donna otočani su pridonijeli osnovnom cilju akcije, promociji kupnje linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju, a sve u sklopu lobiranja za donošenje nacionalnog programa liječenje raka dojke kojim se smrtnost smanjuje za 15 do 20 posto.

– Svake godine pridružuje nam se sve veći broj žena, što organizatorima čini posebno zadovoljstvo. Ali cilj nisu samo financijska sredstva nego buđenje svijesti kod žena da odlaze na redovite preglede jer su ultrazvuk dojke i mamografija među najvažnijim preventivnim faktorima za uspješno liječenje raka dojke, naglasila je Benić.

Sljedeća akcija Dan narcisa za otoke Ugljan i Pašman održat će se u mjestu Tkonu na Pašmanu, što je već unaprijed podržao načelnik Općine Tkon Goran Mušćet.