U suradničko vijeće PP Telašćica ušao 21 otočanin

U suradničko vijeće PP Telašćica ušao 21 otočanin

PREKO/SALI – Kako je najavljeno prije dva tjedna, Park prirode Telašćica osnovao je suradničko vijeće u koje je ušla 21 osoba, predstavnici različitih interesnih skupina, od službenika institucija, ronilačkih klubova, nevladinih organizacija do fizičkih osoba zainteresiranih za budući rad na razvoju otoka.

– Prva uloga vijeća jest razvoj Plana održivog turizma kao strateškog dokumenta u kojemu će se planirati aktivnosti za unaprjeđenje turizma na Dugom otoku za sljedećih pet godina. Dakle, upravo će suradničko vijeće biti tijelo koje će donijeti taj dokument kao što će i aktivno sudjelovati u provedbi planiranih aktivnosti. Kako bismo osigurali kvalitetno djelovanje vijeća organizirat ćemo studijski posjet Lonjskom polju, zaštićenom području koje već niz godina radi sa suradničkim vijećem te ima iskustva u upravljanju zaštićenim područjem uključivanjem lokalne zajednice i svih relevantnih dionika, kaže Vesna Petešić, viša stručna referentica za održivo korištenje prirodnih resursa u PP Telašćica.
Napominje kako žele zaokružiti jednu priču održivog razvoja otoka od koje će korist imati sve interesne skupine iz lokalne zajednice, a riječ je o razvoju održivog turizma koji se temelji na uvažavanju identiteta lokalne sredine i njenom kulturnom nasljeđu, vodi računa o prirodnim resursima, planiran je u suradnji s lokalnom zajednicom te najveći dio zarade iz takvog oblika turizma ostaje u lokalnoj sredini.