Otočani: Ne odustajemo od 23 linije Zadar – Preko!

Otočani: Ne odustajemo od 23 linije Zadar – Preko!

PREKO/ZADAR – Nikakav dogovor nije moguć jer se ne može praviti račun bez krčmara! I zato se nismo ništa dogovorili jer se nismo imali s kim dogovoriti! Predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Igor Butorac jednostavno nije došao, kazao je ljutito Ante Jerolimov, načelnik Općine Preko, nakon sastanka u Hrvatskoj gospodarskoj komori o budućoj organizaciji brodskog i trajektnog prometa na liniji Zadar – Preko.

Njegovo mišljenje dijele i načelnici Tkona i Pašmana Goran Mušćet i Andro Magić te predstavnici građanske inicijative „Zaustavimo iseljavanje Ugljana i Pašmana!“ Nicolette Šoša i Berislav Kolega, koji su predočili i peticiju sa sakupljenih više od 4000 potpisa stanovnika dvaju otoka koji se protive reduciranju postojećih linija između Preka i Poluotoka. Duško Vidov, načelnik Općine Kali, nažalost, nije se odazvao sastanku tako da je službeni stav toga mjesta ovoga puta izostao!

Prema riječima otočnih čelnika, dvosatni sastanak iza zatvorenih vrata protekao je u iznošenju stavova, ali bez ikakvog kvalitetnog zaključka. 

– Agenciji za obalni linijski pomorski promet i predstavnicima Lučke uprave Zadar iznijeli smo svoje zahtjeve i od njih ne odustajemo. Želimo imati ono što su nam zajamčili i obećali prije četiri godine, odlukom Vlade RH, a to je red plovidbe na liniji Zadar – Preko podijeljen tako da dio prometa ide na Poluotok, a dio u Gaženicu. Imamo podršku Zadarske županije i Grada Zadra i sada je na resornom ministarstvu da skroji linije 409 i 431, da ih objedini u jednu ili da ostanu razdvojene, ali da nama ostane jednako kvalitetna veza s Poluotokom. Ako nas netko želi seliti tako da ćemo biti još udaljeniji od mjesta na koje putujemo, onda tražimo svoja prava, a minimum je da putnički prijevoz ostane na Poluotoku, a teretni ide u Gaženicu, koja je, u konačnici, teretna luka, a linija Zadar – Preko najfrekventnija na Jadranu upravo po broju putnika. Prema tome, nema logike da putnici idu u Gaženicu, pa na Poluotok, pa na stanicu kod Male pošte, pa na novi autobus do Borika ili već gdje treba. Za što bi se potrošilo pola dana samo na putovanje. Mi se pozivamo na odluku Vlade iz 2011., koja je i danas na snazi, o ukupno 23 linije, objasnio je Jerolimov prozvavši još jednom Ministarstvo pomorstva zbog neraspisivanja natječaja za koncesiju za brodsku liniju 409, iako je ministar Siniša Hajdaš Dončić kazao da će se natječaj raspisati prošli tjedan.

– Natječaj ćemo raspisati ovaj tjedan, a procedura će trajati nekoliko mjeseci. To se ne može riješiti preko noći, pojasnio je kapetan Franičević. A na novinarsko pitanje zašto se dosad čekalo, odnosno zašto natječaj nije raspisan još prošle godine, kazao je kako se nije znalo kada će biti gotova Gaženica jer se otvorenje odgađalo već nekoliko puta. Stavove i zahtjeve otočana, rekao je, prenijet će resornom ministru na sastanku koji bi se u Zagrebu trebao održati za dva dana, ali upitno je može li si država priuštiti trošak održavanja trajektne linije sa 15 rotacija u Gaženici i osam brodskih veza s Poluotokom te ima li dovoljno putnika i vozila za 23 veze u jednom danu.