Otočani traže 15 brodskih linija između Poluotoka i Preka

Otočani traže 15 brodskih linija između Poluotoka i Preka

PREKO – Šesnaest predstavnika svih mjesta otoka Ugljana i Pašmana, okupljenih u inicijativi Udruge Kolibrić „Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana!“, donijeli su jednoglasnu odluku kojom od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture traže da učestalost trajektnih i brodskih linija na liniji Zadar – Preko ne smije biti manja od 15 povratnih putovanja dnevno, a cijena putne karte ne smije se promijeniti uslijed uvođenja nove brodske linije.

Nadalje, u znak podrške načelnicima općina Preko, Kali, Pašman i Tkon i predstavniku Općine Kukljica, a u povodu sastanka s predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na temu uspostavljanja prometa između Zadra i Preka, održat će se miran skup podrške  dan prije sastanka u trajektnoj luci u Preku. Ako resorno ministarstvo ne udovolji zahtjevima otočanima, održat će se niz prosvjeda do ispunjenja i rješavanja problema jer, napominju potpisnici odluke, neće dopustiti izolaciju Ugljana i Pašmana!

U objašnjenju svojih zahtjeva predstavnici inicijative „Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana!“ od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture traže da poštuje zakone i odluke Vlade i Sabora, ponajprije Odluku o izmjeni Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu od 20. listopada 2011. godine kojom je na relaciji Zadar – (Ošljak) – Preko i obratno predviđena ukupna minimalna učestalost od 164 povratnih putovanja tjedno, i to na linijama 409 i 431.

-Tražimo da se ukupan broj predviđenih povratnih putovanja tjedno raspodijeli na način koji će najviše odgovarati stanovnicima otoka Ugljana i Pašmana, a to je minimalno 105 povratnih putovanja tjedno na relaciji Poluotok – Preko, dok bi ostale linije bile prvenstveno namijenjene za prijevoz vozila u Gaženicu, poručuju.
Osim nezadovoljstva zbog najavljene redukcije trajektnih linija na relaciji Zadar – Preko, otočani su istaknuli i problem uvođenja otočnih iskaznica, nemogućnost putovanja na druge otoke po povlaštenoj cijeni, lošu međumjesnu povezanost lokalnim autobusima, problem preskupog parkiranja u Preku. Nakon prvog, inicijalnog sastanka u Kukljici, već sljedeći dan okupili su se u Banju i zaključili da će nagomilane probleme rješavati pojedinačno, a prvi među njima svakako je povezanost otoka sa Zadrom nakon preseljenja trajektnog prometa u Novu luku Gaženica.

Predstavnici stanovnika Ugljana i Pašmana, potpisnici odluke:

Antonija Titulić – Tkon i Ugrinić
Božo Kraljev – Banj
Andro Magić – Pašman, Mali Pašman i Barotul
Ivan Karlić – Kukljica
Berislav Kolega – Kali
Nicolette Šoša – Preko
Ivan Stanin – Poljana
Tomislava Grgurev – Sutomišćica
Ivica Luković – Lukoran
Diana Grgona – Ugljan
Lea Kučina – Neviđane
Dino Kulonja – Dobropoljana
Damira Korenov Mazić – Mali Lukoran
Milo Čikarela – Ždrelac
Šime Jureško – Mrljane
Damir Mazić – Kraj