U Suradničkom vijeću PP Telašćica 15 Saljana

U Suradničkom vijeću PP Telašćica 15 Saljana

SALI – U Općini Sali, na inicijativu Parka prirode Telašćica, koji je od prošle godine uključen u međunarodni Projekt SEA-Med Hrvatska,  održan je sastanak za osnivanje Suradničkog vijeća PP Telašćica.

Prema riječima Vesne Petešić, više stručne referentice za održivo korištenje prirodnih resursa u PP Telašćica, sastanku se odazvalo 15 budućih članova vijeća, ali lista je i dalje otvorena jer je cilj okupiti što više ljudi kako bi se osiguralo kvalitetno djelovanje Suradničkog  vijeća. Budući članovi upoznati su s okvirom funkcioniranja vijeća kako bi svatko imao priliku dati svoj komentar, prijedlog  ili nadopunu.

U sljedeća dva tjedna definirat će se konačni popis članova koji će se pripremiti za osnivački sastanak te službeno potpisivanje Povelje o osnivanju kao i donošenje smjernica o radu vijeća. Petešić ističe kako već postoje planovi za rad suradničkog vijeća i njegova uključivanja u rad PP Telašćica, ali svi detalji bit će dostupni nakon osnivanja 11. veljače. 

– Od početka provedbe SEA-Med projekta PP Telašćica nastoji potaknuti sve otočane da se uključe u održivi razvoj. Otvoreni poziv svima zainteresiranima još uvijek traje do službenog potpisivanja Povelje o osnivanju, ali i nakon toga u sastav vijeća mogu ući svi koji žele doprinijeti društvenom i gospodarskom razvoju Dugog otoka, napominje Petešić.

Park prirode Telašćica, uz Park prirode Lastovsko otočje, od prošle je godine uključen u međunarodni Projekt SEA-Med Hrvatska čiji je cilj provođenje održive gospodarske aktivnosti u zaštićenim morskim područjima Sredozemnog mora. Osim Hrvatske, SEA-Med projekt obuhvaća osam morskih zaštićenih područja u Albaniji  Alžiru, Libiji, Tunisu i Turskoj kako bi pomogao  parkovima da naprave korak prema financijskoj i gospodarskoj samostalnosti.