Više od 60 tisuća otočnih iskaznica

Više od 60 tisuća otočnih iskaznica

PREKO – Više od 60 tisuća otočana predalo je zahtjev za izdavanjem iskaznica za povlašteni prijevoz putnika, izvjestila je Agencija za obalni linijski pomorski promet.
 
Od 15. rujna 2014. godine, kada je službeno započelo prikupljanje zahtjeva, ukupno je 61 475 otočana zatražilo izdavanje iskaznica za povlašteni prijevoz putnika, a podneseno je i 22 430 zahtjeva za izdavanje iskaznica i vinjeta za prijevoz vozila. Većina otočana je iskaznice već preuzela na prodajnim mjestima Jadrolinije, a takvo zanimanje otočana nadmašilo je sva očekivanja.
 
Kako je s početkom siječnja 2015. godine počeo s radom informatički sustav evidencije otočnih prava (SEOP), te će se povlašteni prijevoz ostvarivati isključivo temeljem iskaznica za osobe, te iskaznica i vinjeta za vozila, česti su upiti Agenciji za obalni linijski pomorski promet kako će putovati otočani koji su tek nedavno zatražili iskaznice.
 
‘Razloga za brigu nema jer će svi koji su zahtjeve predali, a isprave im još nisu gotove, moći putovati i bez otočne iskaznice. Oni će na prodajnom mjestu predočiti osobnu iskaznicu, odnosno prometnu dozvolu vozila, te OIB. Nakon provjere njihovih prava izravno u sustavu SEOP, izdat će se putne karte za povlašteni prijevoz.
Takva će praksa vrijediti i za one otočane koje se tek odluče na traženje iskaznica za povlašteni prijevoz. Jedina je razlika što će pravo na putovanje bez otočne iskaznice moći ostvarivati pet dana nakon podnošenja zahtjeva, koliko je vremena potrebno za njihovu obradu’, priopćeno je iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.