Uključite se u akciju „Pomozimo Eni Škoda da prohoda“!

Uključite se u akciju „Pomozimo Eni Škoda da prohoda“!

KALI – Na humanitarnom koncertu „Pomozimo Eni Škoda da prohoda“, koji se 8. siječnja održao u Općinskom domu u Kalima, prikupljeno je 25.000 kuna, i to 21.000 od prodanih ulaznica i 4000 kuna od pojedinačnih donacija posjetitelja s otoka Ugljana, Pašmana, iz Povljane i Zadra.

Podsjetimo, u humanitarnoj akciji, koju su zajednički pokrenuli stanovnici Kali i Povljane na Pagu, prikuplja se pomoć za liječenje djevojčice Ene Škoda koja od rođenja boluje od neurofibromatoze, tip I –NF 1, genetske bolesti kosti lijeve potkoljenice. Život petogodišnje Ene dosad je obilježilo sedam teških operacija, a 16. siječnja čeka je kirurški zahvat koji će, nadaju se Emini roditelji Ivana i Marino, zauvijek promijeniti njezin život. Prvi put kost u potkoljenici pukla je čim je Ena prohodala, uslijedile su operacije i dugotrajna liječenja, a nakon posljednje hrvatski liječnici preporučili su amputaciju. Zabrinuti roditelji nisu se predali, doznali su za vodećeg austrijskog ortopeda dr. Franza Grilla u Orthopädisches Spital Speising u Beču koji  je pregledao Enu i dogovorio operaciju za 16. siječnja, kada će djevojčica navršiti šest godina.

– Nakon pregleda dr. Grill nam je kazao da Ena ima 80 posto šansi za izlječenje. Operacija će biti vrlo složena, trajat će između 12 i 18 sati, a nakon toga Enu čeka višegodišnja rehabilitacija, vjerojatno do puberteta. HZZO pokrio je troškove liječenja u visini 50.000 eura, ali sam zahvat i oporavak vjerojatno će stajati oko 65.000 eura. Stoga smo neizmjerno zahvalni svim dobrim ljudima, i mojim Kaljanima i Povljancima i svakom nepoznatom čovjeku koji nam je u ovim teškim vremenima odlučio pomoći na bilo koji način, kazala je majka Ivana, inače rodom iz Kali, koja je sa suprugom Marinom i malenom Enom došla na koncert i zahvalila se kako izvođačima tako i brojnoj publici. 

Usklopu humanitarne akcije „Pomozimo Eni Škoda da prohoda“ do 16. siječnja bit će otvorena posebna telefonska linija putem koje će se također prikupljati novac za liječenje malene Ene. Ana Končurat, koja je prošle godine u Kalima organizirala veliki koncert za Palčiće, poziva ljude dobra srca, ne samo otočane, da nazovu broj 060930930 i doniraju 6,25 kuna ili da na račun IBANHR4624020063102794848 uplate pojedinačne donacije za obitelj Škoda iz Povljane.