„Kamen – dizajn Mario“ dobio oznaku Hrvatski otočni proizvod

„Kamen – dizajn Mario“ dobio oznaku Hrvatski otočni proizvod

PREKO – „Kamen – dizajn Mario“ vlasnika Barbare i Maria Pletikosića iz Preka  za svoj proizvod „Mužar“ od Ministarstva regionalnog razvoja dobio je za svoje proizvode oznaku Hrvatski otočni proizvod. Oznaka  HOP je odraz kvalitete proizvoda, velikog truda i požrtvovnog rada koji vlasnici radinosti ulažu u svaki izrađeni predmet koji izađe iz klesarske radionice „Kamen- dizajna Mario“. U povodu dobivanja HOP Župan Zadarske županije Stipe Zrilić priredio je primanje za dobitnike, srdačno im čestitao na vrijednom priznanju uz podjelu prigodnih darova. „Kamen-dizajn Mario dobio je oznaku HOP za predmet „Mužar“ izrađen je od bračkog kamena s uporabnom vrijednošću u kućanstvu. 

– „Kamen –dizajn Mario“ počeo je radom 2012. godine. Oznaku HOP  nije lako dobiti, kriteriji su zahtjevni, prema kojima komisija procjenjuje dobivene proizvode. Primjerice proizvodnja treba biti na otocima, traži se autohtonost, kao i to da pridonose promociji otoka i Hrvatske u cjelini, rekla nam je o načinu ocjenjivanja i mogućnostima dobivanja HOP-a Barbara Pletikosić.  

Posebnost kamenog asortimana „Kamen-dizajna Mario“ je što se njihovi proizvodi mogu upotrebljavati u kućanstvu, te kvalitetno održavati. U ove dane blagdana ponudili su nešto sasvim novo, decentni nakit od „Veselja“ ili „Sivca“ poželjnog i podatnog kamena za ručnu i strojnu obradu iz stoljetnih kamenoloma otoka Brača. Barbara i Mario u izradu uporabnih predmeta od kamena, Barbara kao dizajner, a Mario kao klesar krenuli su nakon što su oboje ostali bez ekonomske egzistencije s troje djece, te su svoju kreativnost na ovaj način postavili u prvi plan i to vrlo uspješno.

– Rad u našoj radinosti započeli smo izradom minijaturnih kamenica za ulje, posuda za sol, papar, razne stalke, zidne satove,  pepeljare, male čašice za žestice i drugo. Naši su proizvodi našli svoje kupce, danas već s radošću možemo reći da ih ima diljem svijeta  i tako smo krenuli izlagati na prodajnim i ocjenjivačkim sajmovima. Sudjelujući na sajmu pri održavanje sportske manifestacije „Škraping“ na Pašmanu proizvode je uočio Rade Nekić iz Udruge inovatora Zadarske županije. Zajedno s Udrugom inovatora Hrvatske te Zadarskom županijom pomogli su nam s inicijalnim sredstvima za nabavu osnovnih strojeva za obradu kamena bez kojih je nemoguće razmišljati o ozbiljnom poslu, govori nam o otežanim početcima rada i izlasku na javno tržište Barbara Pletikosić.

Kvalitetu i atraktivnost kamenih predmeta prepoznale su ocjenjivačke i stručne komisije na Festivalu suvenira Zadarske županije osvojili su zlato za prezentiranu 16 puta umanjenu repliku jednog od bunara sa srednjevjekovnog Trga pet bunara u Zadru, a srebro za suvenir grada Zadra. Nagrade i medalje osvajali su na Agro Arki, na više inovatorskih izložbi, a najnovija je s inovatorske izložbe u Mađarskoj. Lijepa priča iz Preka o tome da je hobi obrade kamena postao atraktivan i zanimljiv posao u vrijeme kad društvene prilike postanu pogodno tlo da se čovjek okrene sam sebi i svojim mogućnostima preživljavanja.

Jasna Marcelić

 Fotografije: Barbara Pletikosić