Pašmanska gajeta predvodit će defile 1200 brodica u Bretanji

Pašmanska gajeta predvodit će defile 1200 brodica u Bretanji

PAŠMAN/PREKO – Pašmanska gajeta „Mala Matulića” predvodit će defile brodova na otvaranju Festivala pomorstva 11. svibnja 2015. u Francuskoj, u zaljevu Morbihan u regiji Bretanji, zaključeno je na radnom sastanku koji se održao na jučer zatvorenom međunarodnom Sajmu nautike u Parizu.
 
– Ako znamo da će na otvaranju sudjelovati više od 1.200 tradicijskih brodova iz gotovo cijele Europe, a nama i još jednoj brodici iz Francuske pripala je čast da predvodimo defile, mislim da ne treba posebno isticati što to znači za otok Pašman, Zadarsku županiju i Hrvatsku u cjelini, kratko je komentirao Krsto Matulić, kapetan i vlasnik gajete „Mala Matulića”, koji se upravo vratio iz Pariza gdje je s donačelnikom Općine Pašman Krešimirom Ćosićem predstavljao svoj otok i sudjelovao na radnim sastancima za Međunarodni festival pomorstva i tradicijskih brodova.
 
Osim s predstavnicom Veleposlanstva RH u Francuskoj, savjetnicom ministra Anitom Tršić te direktoricom ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Danijelom Mihalić Đurica, pašmanska delegacija sastala se i sa čelnim ljudima otoka Ile aux Moinsa, s kojim će Općina Pašman na manifestaciji Tjedan zaljeva Morbihan potpisati povelju prijateljstva.
 
– Sastanak s Philippeom Le Bérigotom, gradonačelnikom Ile aux Moinsa, najvećim otokom u zaljevu Morbihan, bio je početak priprema za potpisivanje povelje prijateljstva. Dogovorili smo izložbu fotografija otoka Pašmana i gajete „Mala Matulića” za dva mjeseca na Ile aux Moins, postavljanje info-punkta i pašmanske kuće za trajanja festivala na kojemu će u Hrvatskom selu u gradu Vannesu biti predstavljeni pomorska tradicija naše zemlje, brodogradnja, turizam, gastronomija i bogata kulturna baština. Čelnici otoka Ile aux Moinsa i grada Vannesa posjetit će Pašman u rujnu sljedeće godine te će to biti još jedna prilika da proširimo suradnju naših dvaju otoka. Ile aux Moinsa veliko je turističko središte, popularna nautička destinacija i potpisivanje povelje prijateljstva s takvim otokom nama otvara mnoge mogućnosti, kazao je donačelnik Ćosić.
 
Hrvatsku, koja će biti počasni gost na Festivalu pomorstva u Bretanji i zemlja partner, predvodit će Udruga Cronaves iz Splita koja je u Parizu, u sklopu Sajma nautike, predstavila hrvatsku flotu povijesnih brodova.