U 86. godini preminuo Ante Sorić

U 86. godini preminuo Ante Sorić

PREKO – U Zagrebu je u srijedu, 15. listopada, u 86. godini preminuo Ante Sorić, izniman kulturni djelatnik, nekadašnji ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

Rođen je u Preku 1929. kao deveto od trinaestero djece. Osnovnu školu pohađao je u šibenskom sjemeništu, gimnaziju je također završio u Šibeniku, a u Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu.
 
Radio je u SSRN-u kao tajnik za nacionalna i vjerska pitanja, bio je zastupnik u Saboru, obavljao različite poslove: u turizmu je radio kao načelnik odjela za turističku propagandu, u kulturi je bio tajnik poznatom kolekcionaru Anti Topiću Mimari. Radni vijek završio je kao ravnatelj Muzejsko-galerijskog centra koji je djelovao u sklopu Zbirke umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara, s vlastitim izložbenim prostorom koji je 1996. preimenovan u Galeriju Klovićeve dvore prema izričitoj želji prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Mnoge izložbe koje je priredio u Klovićevim dvorima brojem posjetitelja premašivale su sve dotadašnje i svaka je bila poseban društveni i kulturni događaj. Veliki projekt “Drevna kineska kultura” – izložba priređena u sezoni 1984./85. premašila je broj od 450.000 posjetitelja. 
 
U rodnom Preku Ante Sorić sudjelovao je u mnogim kulturnim i društvenim projektima, među ostalim u osnivanju Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu čiji je bio i v. d. ravnatelj. Općina Preko izražava sućut obitelji Sorić i vječnu zahvalu za predani rad.
 
Pokop Ante Sorića bit će 20. listopada na Krematoriju u Zagrebu.
 
Fotografije: Muzejski dokumentacijski centar