Tkon prvi u Hrvatskoj dobio EU novac za novu trajektnu luku

Tkon prvi u Hrvatskoj dobio EU novac za novu trajektnu luku

TKON  – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je danas u Tkonu ugovor za dodjelu bespovratnih 32 milijuna kuna za gradnju trajektne luke Tkon te sporazume za dodjelu ukupno osam milijuna kuna za luke Turanj, Petrčane i Mandre na otoku Pagu.
 
Stvoreni su tako uvjeti za nastavak radova prekinutih gotovo prije godinu i pol dana, odnosno treće i četvrte faze. Ugovore je ministar Butković potpisao s ravnateljem Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU Tomislavom Petricom i ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar Davorom Škibolom.
 
– Ovo je prvi projekt u Republici Hrvatskoj koji se financira  iz europskog programa Konkurentnost i kohezija, iz kojega je za infrastrukturne lučke projekte na našoj obali namijenjeno 80 milijuna eura. Riječ je o projektima čiji je cilj otočno povezivanje u mjestima, općinama i gradovima koji imaju trajektnu vezu kako se ne bi stvarale gužve u središtima tih mjesta. Nakon Tkona idemo dalje, čekaju nas 28 projektata na sjevernom i južnom dijelu Jadrana koji su trenutačno u fazi pripreme, ulaganja veća od 176 milijuna kuna, od Dubrovnika, Korčule, Brača, Pašmana, Cresa, Pule…, istaknuo je Butković.
 
Luka Tkon od samog je osnutka Županijske lučke uprave Zadar, od 1998. godine do danas, njen najveći projekt. Prvi ugovori za gradnju luke, koja je kao ideja zaživjela još 2001. godine, potpisani su 3. travnja 2015., a u rujnu te godine počeli su i prvi radovi. 
 
– Županijska lučka uprava Zadar, na temelju poziva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, prijavila je projekt gradnje trajektne luke Tkon kako bismo dobili neophodna sredstva za nastavak gradnje. Ovim značajnim ulaganjem novcem Europske unije i uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, trajektnoj luci Tkon bit će omogućen kompletan završetak gradnje, za dvije i pol godine, izjavio je jučer ravnatelj lučke uprave Zadar Davor Škibola.
 
Nastavak radova obuhvatit će gradnju gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora, platoa pristaništa, podmorskog propusta, cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te platoa ukrcajnog čekališta, parkirališta sa stotinu parkirnih mjesta i spojne prometnice na državnu cestu DC 110.