Općina Preko među 10 najboljih u Zadarskoj županiji prema broju zaposlenih

Općina Preko među 10 najboljih u Zadarskoj županiji prema broju zaposlenih

Odlični gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su i početkom 2024. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana siječnja u Zadarskoj županiji evidentirano je gotovo 62 tisuće zaposlenih (61.783), što je povećanje od oko tri tisuće (4,68 posto) u odnosu na godinu ranije.

Odlične brojke u siječnju nadovezuju se na cijelu prethodnu godinu u kojoj je kontinuirano bilježeno povećanje broja zaposlenih, ali i značajan pad broja nezaposlenih stanovnika. Trend rasta potvrđen je i novom indeksacijom razvijenosti prema kojoj je Zadarska županija među pet najrazvijenijih u Hrvatskoj.

„Vesele nas pozitivni gospodarski pokazatelji u našoj županiji, rast izvoza, prosječnih plaća i ukupnog gospodarskog proizvoda. Svakako da je to velika zasluga naših gospodarstvenika koji su u proteklom razdoblju ostvarili značajan iskorak, pokazavši u velikoj mjeri inovativnost i tržišnu konkurentnost. Svi pokazatelji ukazuju da će 2024. godina biti još bolja. Da bismo zadržali trend rasta gospodarstva potrebno je održati investicijsku aktivnost te ćemo nastaviti s mjerama potpora za poduzetništvo“, poručio je župan Božidar Longin te najavio da će se na županijskoj razini nastaviti s potporama gospodarskom sektoru.

„Zadarska županija kao koordinator razvoja na svom području kontinuirano nastoji stvoriti uvjete za dodatno snaženje gospodarstva te brojnim mjerama poticaja pomažemo malim i srednjim poduzetnicima da posluju što uspješnije. Dodatni optimizam temeljimo i na brojnim aktivnostima koje se trenutno provode, a očekujemo i početak niza novih projekata prvenstveno financiranih iz EU fondova kojima nastojimo unaprijediti kvalitetu života naših građana“, istaknuo je župan.

Ako zaposlenost promatramo po gradovima i općinama, više od 70 posto radnog stanovništva raspoređeno je u tri najveća grada – Zadru, Biogradu i Benkovcu, a Općina Preko je i dalje među deset najboljih. Od ukupnog broja zaposlenih u listopadu, njih 38.141 (61,73 posto) radi u sjedištu županije, gradu Zadru. Slijede gradovi Biograd (3.315), Benkovac (3.128), Pag (1.282) i Nin (1.136) te općine Poličnik (1.113), Pakoštane (1.105), Sukošan (1.056), Preko (952) i grad Obrovac sa 857 zaposlenih osoba.

Svi navedeni podaci ukazuju na činjenicu da je broj zaposlenih u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za više od 16 tisuća (35 posto), od čega je samo u posljednje dvije godine zabilježen rast od pet tisuća. Pozitivan trend zabilježen je i na nacionalnoj razini pa je u RH na dan 31. siječnja 2024. godine broj zaposlenih bio veći nego godinu ranije za 42.377 (2,64 posto).