Uz novi antenski sustav, na Maloj Glavi i vidikovac za turiste!?

Uz novi antenski sustav, na Maloj Glavi i vidikovac za turiste!?

PREKO – Pet tjedana od simboličnog otvaranja radova, direktor tvrtke Odašiljači i veze Mate Botica, voditeljica projekta Tamara Marcijuš i načelnik Općine Preko Jure Brižić sa suradnicima i izvođačima radova obišli su u petak trenutačno najveće gradilište na otoku Ugljanu – brdo Mala Glava na koje će se premjestiti antenski sustav s Tvrđave sv. Mihovila.
 
– Zadovoljni smo dinamikom radova, osobito ako se uzme u obzir loše vrijeme koje nas je pratilo od početka i iznimno težak teren. Od podnožja do vrha Male Glave probijeno je oko 400 metara puta, a trenutačno se trasira podloga na kojoj će se graditi novi antenski stup visine 85 metara. Vjerujem da će nam vrijeme dopustiti da ispoštujemo zacrtanu dinamiku tako da bismo početkom sljedeće godine mogli završiti s radovima, nakon čega slijedi preseljenje dijela oprema sa stare lokacije na Tvrđavi sv. Mihovila i postavljanje novih uređaja, što bi trebalo biti gotovo do kraja travnja 2019., kazao je direktor Botica te naglasio kako je investicija na Ugljanu trenutačno najveće infrastrukturno ulaganje Odašiljača i veza u 2018. godini.
 
S odabranim izvođačima radova u natječajnom procesu, tvrtkama Dalekovod d.d. i Diklo – gradnja d.o.o., ugovoreni su radovi koji će obuhvatiti gradnju antenskog stupa visine, pogonskog objekta veličine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme te potrebnog uređenja cjelokupne parcele.
 
Procijenjena vrijednost  investicije iznosi oko 20 milijuna kuna, a cijeli projekt financiraju isključivo Odašiljači i veze, za koje je to, napomenuo je direktor Botica, jedan od najzahtjevnijih zahvata.
 
Dinamikom radova zadovoljan je i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji nije krio zadovoljstvo najavom direktora Botice da „ćemo se za godinu dana ponovno okupiti na istome mjestu, ali u potpuno drukčijem okolišu“.
 
– Radovi na Maloj Glavi ne samo što su najveći po opsegu, nego je riječ i o najvećem ulaganju u našoj općini i na cijelom otoku. Posebno me raduje što je direktor Botica prihvatio naš prijedlog da se na vrhu Male Glave napravi vidikovac za turiste jer ta lokacija po atraktivnosti i pogledu koji se pruža nimalo ne zaostaje za sv. Mihovilom. Priča koju smo započeli prije gotovo deset godina napokon je pred završetkom realizacije, iako nam se nekoliko puta činilo da to nećemo nikada dočekati, komentirao je Brižić obilazak radova na Maloj Glavi i posjet objektima Odašiljača i veza na Tvrđavi sv. Mihovila.
 
Podsjetio je da je Općina Preko i na posljednjem natječaju Ministarstva kulture dobila 100.000 kuna za obnovu mletačke tvrđave, a ukupno u posljednje tri godine 300.000 kuna za izradu arhitektonske 3D snimke i arheološke iskope unutar samog objekta. Tek kad se antenski stup preseli na Malu Glavu i kad Tvrđava sv. Mihovila dobije novu vizuru, mogu početi razgovori o cjelovitoj obnovi, namjeni i iznosu koji će biti potreban za taj veliki zahvat.