Čuvari Kristova groba sa Sestrunja gostovali na Festivalu žudija

Čuvari Kristova groba sa Sestrunja gostovali na Festivalu žudija

SESTRUNJ – Na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja, u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, održao se 18. po redu Vodički festival žudija, a otok Sestrunj bio je prvi predstavnik Čuvara Božjega groba iz Zadarske županije.

Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine i razvoj otoka Sestrunja – Estium prošle je godine obnovila tradiciju Čuvara Božjega groba koji stražare pred Svetim grobom u Velikom tjednu.
Prvi pisani trag o čuvarima Božjega groba na otoku Sestrunju datira još iz 19 stoljeća, iz 1879. godine u Običajniku župe Sestrunj. Napisao ga je glagoljicom i latinicom don Mate Zorić vjerojatno župniku koji će ga naslijediti, i to ovim riječima:  “Pripravi mladiće koji će pjevati kroz veliku sedmicu i nađi četiri mladića koji će stražariti pred Svetim grobom preko službe Božje do Glorije u Uskrsnu subotu.” 
Nakon što je običaj zapušten, lani je Udruga Estium krenula u obnovu običaja i tradicije pa se tako usmenom predajom starijih mještana (jer nije bilo detaljnijih pisanih tragova o ovom običaju na našem otoku) izradili nošnja i oružje koje su nosili.
Međutim, spletom okolnosti i nedostatkom vremena, neki se dijelovi nisu stigli napraviti pa je ove godine oprema kompletirana – izrađeni su štitovi i obuća te popravljeni još neki detalji. 
Iako u Zadarskoj županiji postoji još nekoliko župa koje njeguju običaj Čuvara Kristova groba, Župa sv. Petra i Pavla je prva župa iz Zadarske županije koja je sudjelovala na Festivalu žudija.
U Mariji Bistrici okupile su se 33 župe s više od 850 sudionika. Iako su to pretežno župe iz Dalmacije jer je običaj Čuvara Božjega groba karakterističan za južnu Hrvatsku, sudjelovale su i dvije župe iz Zagorja – članovi Udruge kuburaša Marija Bistrica koja je predstavljala Župu Uznesenja BDM Marija Bistrica, Župa sv. Ane Lobor koju su predstavljali članovi Viteškog društva sv. Križa iz Lobora i župa sv. Mihovil iz Vareša iz BiH pa je tako festival dobio i internacionalnu notu. Festival je počeo Svetom misom u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca koju je predvodio biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, a nakon mise vodički fotograf Šime Strikoman na Trgu Ivana Pavla II. snimio još jednu milenijsku fotografiju. Svaka župa predstavila je jedan ili više karkaterističnih običaja za svoj kraj. S vremenom, svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji razlikuju Za župu sv. Petra i Pavla karakteristično je da Sveti grob čuvaju samo četiri čuvara, dok je u većini drugih župa čuvara više. Sestrunjski žudije za festival su pripremili izmjenu straže ispred Božjega groba te padanje i bježanje čuvara nakon Slave gospodnje.
Kad se jedan od članova Čuvara Božjega groba sa Sestrunja došao javiti organizatorima u Mariji Bistrici, oni su ga pitali koliko ih sudjeluje na festivalu. On je rekao da sudjeluju petorica vojnika, a na pitanje koliko stanovnika živi na otoku, on kazao da ih je zimi otprilike deset. A organizator, ne znajući da praktički svi članovi Čuvara Božjega groba žive u Zadru, pogleda u čudu pa kaže: „A vas petorica ste u Mariji Bistrici?“. Na to je dobio odgovor da je netko morao zavezati i odvezati brod te su se svi slatko nasmijali.
Na kraju programa uslijedila je primopredaja prijelazne statue Vodičkog Festivala Žudija budućim domaćinima, Župi sv. Mihovila – Oklaj, Promina.
Festival žudija skup je čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje, a prvi put održao se u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Festival se do sada održao u dvaput Vodicama te u Vidu, Prvić Šepurini na otoku Prviću, Kninu, Metkoviću, Tisnom, Rogotinu, Vrlici, Mliništu, Imotskom i Kominu, a raspored domaćinstava određen je do 2045. godine.
Kako je bilo u Mariji Bistrici, pogledajte u velikoj FOTOGALERIJI Darka Dilbera
 
Josip Šalov