Općina Preko službeni izlagač na 3. Festivalu maslina u Zagrebu

Općina Preko službeni izlagač na 3. Festivalu maslina u Zagrebu

PREKO – U sklopu 3. Festivala maslina u Zagrebu, koji će se od 23. do 25. veljače održati  na Zagrebačkom velesajmu, među službenim izlagačima i ove će godine biti Općina Preko.

– Festival maslina u Zagrebu, koji organizira Zagrebački maslinarski institut, odlično je mjesto za promociju ne samo našega otoka koji se s pravom reklamira pod egidom “Olive Island” , nego i cjelokupne turističke ponude prepznatljive, između ostaloga, i po maslinarstvu. U konkurenciji više od stotinu ulja, natjecat će se naš višestruko nagrađivani maslinar  Vojko Škopić iz Ugljana, a u stručnom dijelu predavanja i prezentaciju održat će Mladen Lucin – “Završena replika uljare iz rimskoga doba  – Muline” i mag. ing. agr. Šime Marcelić kao predstavnik Sveučilišta u Zadru – “Cijepljenje (navrtanje) maslina”, najavljuje Dražena Strihić, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove u Općini Preko.

Podsjeća da je Općina Preko lani na zagrebačkom festivalu predstavljala svoju 2000 godina staru tradiciju maslinarstva, projekt Avantura otok, male proizvođače, nositelje oznake Hrvatski otočni proizvod, i turističku ponudu. Ove godine najavit će se nekoliko događanja, od Dana maslinovog ulja u Ugljanu 5. svibnja, Outdoor festivala s trail utrkom na našem otoku 12. svibnja i utrka Gospodar otoka 19. svibnja.

– Predstavit ćemo i nastavak projekta Avantura otok, a među izlagačima bit će OPG Otavijević iz Sutomišćice s proizvodima od maslinova drveta, Kamen dizajn Mario iz Preka, koji u izradi suvenira sjedinjuje kamen i maslinovo drvo, Učenička zadruga Mogunja iz OŠ Valentina Klarina, koja se bavi poljoprivrednom  proizvodnjom, maslinarstvom, uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja i izradom ukrasnih i uporabnih predmeta, te TZO Preko i TZ mjesta Ugljan, ističe pročelnica Strihić.

Na trodnevnom Festivalu maslina, koji se održava u isto vrijeme kad i veliki sajam Nautika, posjetitelji će moći prisustvovati vođenim degustacijama sireva i ulja, radionicama o pripremi krema i rodajnoj izložbi ulja i proizvoda od maslina i za masline.