Počela prijava djeteta putem Interneta s bilo kojeg mjesta

Počela prijava djeteta putem Interneta s bilo kojeg mjesta

PREKO – Od danas je, unutar sustava e-Građani, dostupna prijava djeteta putem Interneta – e-Novorođenče.

Nova usluga omogućuje prijavu djeteta digitalnim putem s bilo kojeg mjesta putem elektroničke osobne iskaznice. Riječ je o trenutačno najsloženijoj e-usluzi u Republici Hrvatskoj kojom je ostvarena integracija Ministarstva uprave sa sustavima Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Usluga e-Novorođenče obuhvaća dva pristupna kanala koje roditelji mogu birati: integriranu prijavu novorođenčeta dolaskom roditelja u matični ured i integriranu prijavu novorođenčeta putem Interneta od kuće.

Integrirana prijava novorođenčeta dolaskom roditelja u matične  urede u funkciji je od 9. siječnja 2018. godinej, a omogućuje upis djeteta u maticu rođenih, upis djeteta u evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta, podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Integrirana prijava novorođenčeta putem Interneta od kuće roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti: elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa), elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa), uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa), potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2), potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana).
 
Fotografija/ilustracija Damian Zaleski on Unsplash