Promocija monografije o 112. brigadi, u kojoj su se borili i mnogi otočani

Promocija monografije o 112. brigadi, u kojoj su se borili i mnogi otočani

PREKO – U Kazalištu lutaka Zadar predstavljena je monografija o slavnoj zadarskoj 112. brigadi, čime je i službeno počeo program obilježavanja 25. obljetnice VRO Maslenica. 

Monografiju su predstavili  autori, ratni zapovjednici 112. brigade, pukovnici Marko Čulina i Dušan Nikitović, urednik Nedjeljko Jusup, pisac predgovora dr. Zlatko Begonja te brigadni general Mate Viduka.

Urednik knjige Nedjeljko Jusup, ujedno i urednik feljtona koji je prije sedam godina objavljen u Zadarskom listu, a potom prilikom svake godišnjice dopunjavan novim prilozima, kazao je kako knjiga priča o tome kakvu su žrtvu podnijeli branitelji i civili u Zadru, na otocima i u zaleđu.

– U prilozima su i brojni tekstovi ratnih reportera, da se osjeti ozračje u kojem su tekstovi pisani i objavljivani. Dokumenti i činjenice iznose se bez subjektivnih ocjena kako bi se dao što realniji prikaz toga vremena i brigade koja je u Domovinskom ratu dala 300 ranjenih, 74 poginula i dvojicu nestalih. Vjerujem da nikoga od branitelja i obitelji poginulih knjiga neće ostaviti ravnodušnim, rekao je Jusup zahvalivši autorima, piscu predgovora dr. Zlatki Begonji, stručnim recenzentima, fotografima Željku Karavidi i Zvonku Kucelinu te svima drugima koji su sudjelovali u njezinu objavljivanju.

Na više od 250 stranica velikog formata, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata kronološki se opisuju događaji od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i herojske obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa do 15. siječnja 1992. godine, pa iz tog razloga monografija i nosi naslov “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH”.

Kazalište lutaka Zadar bilo je pretijesno za sve koji su željeli nazočiti povijesnom predstavljanju prve knjige o 112. brigadi, koja je osim u okolici Zadra ratovala i na drugim bojištima. 

– Život kakav danas živimo ne bismo imali da nije bilo entuzijasta koji su hrabro i bez razmišljanja ostavili svoju svakodnevicu i uzeli oružje, prisegnuvši vjernost domovini. A takvi su bili i pripadnici 112. brigade. Dio njihove priče ispisali su u ovoj knjizi njihovi ratni zapovjednici Marko Čulina i Duško Nikitović, svjedoci vremena. Uvjeren sam da će ova knjiga lako pronaći put do čitatelja, prije svega do naših mladih sugrađana kako bi se istina znala, a uspomena čuvala, poručio je zadarski župan Božidar Longin, i sam pripadnik pobjedničke 112. brigade.