Tkon novo sjedište, a Julija Radović Longin voditeljica Klastera HOP-a

Tkon novo sjedište, a Julija Radović Longin voditeljica Klastera HOP-a

PREKO/ZADAR – Škraping centar u Tkonu bit će novo sjedište Klastera Hrvatski otočni proizvod, a Julija Radović Longin iz Tkona prva voditeljica Klastera.

Odlučilo je to 54 delegata s deset otoka i poluotoka Pelješca na redovitoj skupštini Klastera Hrvatski otočni proizvod koja se u utorak održala u Maloj vijećnici Zadarske županije u Zadru.

Na skupštini su doneseni financijski plan i smjernice rada za sljedeću godinu, a jedna od najvažnijih odluka, kako je naglasio predsjednik Klastera Ivan Nimac, jest osnivanje tvrtke Hrvatski otočni proizvod koja će upravljati budućom trgovinom HOP-a u središtu Zagreba, što je prvi put najavljeno još prije četiri godine.

– Trgovina u Zagrebu potrebna nam je da bismo mogli normalno cijelu godinu prodavati svoje autohtone proizvode jer dosad smo mogli samo „torbariti“ i obilaziti sajmove. Osim toga, očekujemo da se u aktivnu promociju HOP-a uključe svi otočni gradovi i općine, da pomognu proizvođačima u sufinanciranju analiza njihovih proizvoda prilikom kandidiranja za oznaku HOP, da financijski  prate sudjelovanje na sajmovima te da u konačnici Hrvatski otočni proizvod prihvate kao svoj projekt, kazao je Nimac te najavio da će se sajmovi otočnih proizvoda sljedećeg ljeta održavati u svim većim obalnim gradovima od Rijeke do Dubrovnika.

Pred novom voditeljicom Klastera HOP-a nekoliko je zadataka, a prvi se odnosi na povezivanje i umrežavanje proizvođača sa svih otoka.

– Želimo ih sve povezati, oživjeti našu web-stranicu, pozvati ih na komunikaciju preko društvenih mreža, educirati ih kako da, primjerice, njihov proizvod dobije barkod, kako da registriraju OPG, obrt ili tvrtku i zadovolje sve zakonske uvjete za prodaju svojih proizvoda u trgovini u Zagrebu, napomenula je Julijana Radović Longin.
Naglasila je kako su tkonski proizvođači ponosni što je za sjedište Klastera HOP-a odabrana njihova općina, koja ih godinama podupire, prati i financijski pomaže.

– Očekujemo da se to preslika na druge otoke, mi imamo logistiku, mlade ljude koji mogu pokrenuti da se sve skupa razvija u pozitivnom smjeru, komentirala je Radović Longin.

Podršku projektu HOP i otočnim proizvođačima dao je i Danijel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, te tkonski načelnik Goran Mušćet, koji je ustvrdio kako je Općina Tkon među rvima prepoznala značaj i značenje projekta Hrvatski otočni proizvod i uključila ga u sve svoje gospodarske planove.

Na području Općine Tkon ukupno je 26 proizvoda označeno oznakom HOP, od toga dva nematerijalna – manifestacija Škraping i Glagoljaško pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola iz Tkona. Ove godine na otoke Zadarske županije stigle su 22 nove oznake Hrvatski otočni proizvod.