Kolaudacija obnovljenih orgulja u preškoj župnoj crkvi

Kolaudacija obnovljenih orgulja u preškoj župnoj crkvi

PREKO – Župnom crkvom Gospe od Ruzarija u Preku ponovno odzvanjaju orgulje!  Nakon deset godina, kada su zbog obnove crkve rastavljene, orgulje su zaslugom obitelji Ane i Ive Ruševa iz njemačkoga grada Aachena ponovno na svome mjestu.

– Najljepši dar koji smo mogli dobiti sada, u vrijeme došašća, ususret Božiću! Kolaudacija, blagoslov orgulja, bila je u nedjelju, na Svetoj misi, a sve je bilo popraćeno pjesmom našeg Župnog zbora sv. Cecilije, koji je na orguljama pratila Adrijana Marcelić, kaže preški župnik don Boris Pedić.

Podsjeća da su orgulje u župnu crkvu stigle prije više od 25 godina zahvaljujući pokojnom don Titu Šarinu i obitelji Rušev, koja je i sada većim dijelom, s oko 30.000 kuna, financirala obnovu zapuštenih orgulja.

– Nažalost, orgulje su stradale prije desetak godina zbog nemarnog i nestručnog odnosa građevinskih radnika koji su obnavljali crkvu. Sreća je da smo ih uopće uspjeli spasiti koliko su bile uništene i neadekvatno zbrinute. Dva tjedna na njima je radila tvrtka Harmonija iz Ivanić Grada, specijalizirana za gradnju, ugađanje i reparaciju orgulja, a njihovi majstori slagali su ih i prvi put, kada su stigle u Preko. Prema njihovim riječima, naše su orgulje vrlo kvalitetne, usporedili su ih s onima koje se nalaze u crkvi sv. Šime u Zadru, a na odlasku jedan je majstor u šali dobacio da bi ih najradije preselio u Ivanić Grad, ističe don Pedić i zahvaljuje svima koji su doprinijeli obnovi orgulja, ponajprije Ani i Ivi Rušev iz Aachena, ali i obitelji Srećka Ruševa iz Preka, kod koje su majstori iz tvrtke Harmonija dva tjedna besplatno spavali.

Podsjeća također da će se uskoro početi uređivati oltar Božjega groba te poziva vjernike da se uključe i pomognu koliko je tko u mogućnosti.
 
Fotografije Marina Višić