Najmlađima darovi svete Luce, odraslima frite, kobasice i vino

Najmlađima darovi svete Luce, odraslima frite, kobasice i vino

PREKO – U organizaciji Udruge žena Luzor, a u sklopu prebožićnog programa “Prosinac u Općini Preko, proslavljen je blagdan svete Luce.

Umjesto na Mulu, ove godine druženje se održalo se u POU Dom na žalu, a najdraži gosti i ovoga su puta bili najmlađi, mališani iz Dječjeg vrtića Lastavica, koji su od svete Luce dobili simbolične darove.

Oni malo stariji, častili su se fritama, kobasicama i kuhanim vinom koje su pripremile žene iz Udruge Luzor, druženjem, razgovorom i prisjećanjem kako se sveta Luce slavila kad su oni bili mali… Jer sveta Lucija, koja se obilježava 13. prosinca, oduvijek je bio važan je blagdan u lokalnoj kršćanskoj tradiciji, osobito u Primorju i Dalmaciji. 

Sveta Lucija, kršćanska mučenica, koja se spominje kao jedna od posljednjih žrtava progona u vrijeme cara Dioklecijana, umrla je mučenički 304. godine. Prema predaji, izvađene su joj oči i stavljene na tanjur te se sveta Luce kroz cijelu kršćansku povijest štuje kao mnogostruka zaštitnica slijepih, ali i ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.