Počela katastarska izmjera za Pašman, Mali Pašman, Barotul i Kraj

Počela katastarska izmjera za Pašman, Mali Pašman, Barotul i Kraj

PAŠMAN  – Potkraj prošloga tjedna počela je katastarska izmjera u katastarskoj općini Pašman za naselja Pašman, Mali Pašman, Barotul i Kraj. 

Ugovor su potpisali i obilježili početak radova Marinko Bosiljevac iz Državne geodetske uprave i Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman, koji je naglasio da će rješavanje zemljišnih knjiga donijeti vrijednost obiteljskim domaćinstvima, ali i gospodarstvu jer je katastarska izmjera temelj za sređivanje zemljišnih knjiga, evidenciju nekretnina te stvaranje baze podataka koja je osnova za razvoj otočnih naselja.

Sređivanje zemljišnih evidencija je investicija koja ima svoju cijenu, ali i investicija koja donosi višestruku dobit. U ovom postupku uskladit će se stanje u katastru i zemljišnim knjigama, dodao je Ćosić.

Ukupna površina nove katastarske izmjere k.o. Pašman iznosi 1948 hektara, izmjerit će se čak 8420 katastarskih čestica na kojima je 503 zgrada. 

Budući da su već obavljene katastarske izmjere za Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Mrljane i Neviđane te u susjednoj k.o. Tkon, otok Pašman bit će prvi otok na Jadranu sa sređenim katastrom i zemljišnim knjigama s digitalnom bazom podataka, tvrdi načelnik Ćosić.

Vrijednost ugovora za geodetsko-katastarsku izmjeru iznosi 7,95.244 kuna bez PDV-a. Državna geodetska uprava sudjeluje sa 60 posto ili 4,557.146 kuna, a Općina Pašman, odnosno vlasnici nekretnina sudjeluju sa 40 posto ili 3,797.621,00 kuna s PDV-om.

Ova cijena izgleda da je jako visoka, ali kad se usporedi s cijenom pojedinačne izmjere kod jedne nekretnine i truda i energije koju treba uložiti i na koliko vrata pokucati da bi se riješilo vlasništvo, iznos će biti vrlo prihvatljiv, zaključio je Marinko Bosiljevac.
 
Fotografija Velimir Brkić/Zadarski list