Promocija Rječnika govora otoka Sestrunja dr. Svetka Fatovića

Promocija Rječnika govora otoka Sestrunja dr. Svetka Fatovića

PREKO – U četvrtak, 16. studenoga bit će predstavljen Rječnik govora otoka Sestrunja, građa koju je gotovo 20 godina marljivo prikupljao pokojni dr. Svetko Fatović.

Riječ je o iznimnom djelu ne samo regionalnog, lokalnog, značaja, nego o knjizi koja će obogatiti nacionalnu kulturu baštinu. Unatoč životu i radu u Zagrebu, ljubav za rodni otok bila je važan i prepoznatljiv dio osobnosti dr. Fatovića. Bio je prvi stanovnik Sestrunja s diplomom Medicinskoga fakulteta i drugi po redu sa završenom visokoškolskom izobrazbom. 

Po odlasku u mirovinu 1998. godine počinje pisati knjigu o Sestrunju, o njegovoj povijesti i običajima, no kasnije se sve više okreće prikupljanju riječi i dijalektu. “Ljudi umiru i više neće biti nikoga. Tko će znati naš dijalekt, a to je kao da nas nije ni bilo”, govorio je.

Projekt rječnika razvijao je polako, bojeći se neprestano da kao medicinar nije dovoljno stručan za njegovu konačnu realizaciju. Umro je 7. kolovoza 2016. godine, ali, srećom, svoje je djelo priveo kraju. Ono će zasigurno ostati primjer njegove neraskidive povezanosti sa Sestrunjem i njegove želje da rodni govor ne ostane zaboravljen. Bio je otočanin, ali ne i otok, jer njegove riječi zavičajnoga govora povezuju sve one kojima je upisan u postojanje, čuvajući taj mali dio kopna zauvijek. 

Predstavljanje Rječnika govora otoka Sestrunja održat će se u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Zadru, ulici Don Ive Prodana 1, u 17.30 sati.