Čelnici otočnih gradova i općina na sastanku “Politike razvoja otoka”

Čelnici otočnih gradova i općina na sastanku “Politike razvoja otoka”

PREKO – U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u utorak, 7. studenoga, u Splitu je održan sastanak svih obalno-otočnih županija i čelnika otočnih jedinica lokalne samouprave.

U cilju daljnjeg razvoja otoka, a u skladu s novonastalim trendovima Europske unije, koja je također prepoznala značaj otočnih prostora i zajednica, ministrica Gabrijela Žalac predstavila je novoustrojenu Upravu za otoke i Nacrt novoga Zakona o otocima, koji bi trebao zaživjeti početkom 2018. godine i otočanima omogućiti lakši život i ostanak na otocima, poduzetnicima lakše uvjete poslovanja, a investitorima ulaganja.

– Drago nam je što smo svi predstavnici općina Ugljana i Pašmana sudjelovali na sastanku “Politike razvoja otoka”, koji je napokon na jednome mjestu okupio čelnike svih  otočnih jedinica lokalne i regionalne uprave te predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Otvorile su se mnoge teme i čuli različiti prijedlozi i iskustva “iz prve ruke” o životu na otocima i problemima koji svakodnevno muče otočane. Najavljeno je uvođenje nove otočne iskaznice, koja bi, osim povlaštenog prijevoza u pomorskom prometu, uključila i cestovni javni prijevoz, subvencioniranje vodoopskbe, korištenje raznih povlastica te druge mjere za olakšanje poslovanja i života na otocima, istaknuo je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Uz planirana ulaganja u otoke vrijedna oko 140 milijuna kuna, koja se odnose na financiranje malih kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave, vodoopskrbe, poticanje otočnog javnog cestovnog prijevoza, gospodarstva kao i promociju tradicionalnoga gospodarstva, najavljen je i novi indeks razvijenosti otoka, što će omogućiti dodatne mogućnosti financiranja projekata iz europskih fondova. A to bi, dodaje Brižić, otočanima trebalo olakšati prijave i prolazak na natječajima.