Otočni sabor nezadovoljan Nacrtom državnog proračuna za 2018. godinu

Otočni sabor nezadovoljan Nacrtom državnog proračuna za 2018. godinu

PREKO – Otočni sabor, udruga za razvitak otoka, reagirao je priopćenjem na Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu te pozvao otočne saborske zastupnike da svojim amandmanima Nacrt prijedloga državnog proračuna prilagode Rezoluciji Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU pod stavkom za subvenciju vode dolazi do povećanja. Također, dolazi do povećanja poticaja za otočno gospodarstvo i razvoj otoka. Fond za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka je također povećan, ali, nažalost, ukidaju se subvencije EU projekata na potpomognutim i drugim specifičnim područjima u RH. 

Nažalost, analizirajući Nacrt proračuna, ne možemo vidjeti toliko najavljivanu izmjenu indeksacije za otoke, kad dolazi do smanjenja stavke za subvencije na potpomognutim područjima i provedbe strategije i Zakona o regionalnom razvoju. 

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nema promjena za 2018. godinu pod stavkom subvencije redovitih brodskih, trajektnih i brzobrodskih linija. Nažalost, u projekciji za 2019. i 2020. godinu dolazi do smanjenja istih. Otočni sabor stoga pita Vladu Republike Hrvatske kako misli provoditi Odluku o državnim linijama u javnom linijskom obalnom pomorskom prometu donesenu na 13. sjednici održanoj 22. prosinca 2016. na temelju predloženog Nacrta prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske koji je u svojim dijelovima u suprotnosti s donesenom Rezolucijom Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka. 

Otočni sabor očekuje od Sabora RH, a posebno otočnih saborskih zastupnika, da će svojim amandmanima predloženi Nacrt prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu prilagoditi s Rezolucijom Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka.