HAKOM poslao 640 novih prijava zbog smetnji talijanskih odašiljača

HAKOM poslao 640 novih prijava zbog smetnji talijanskih odašiljača

PREKO – Stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i ove godine proveli su opsežnu akciju mjerenja smetnja koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa. 

Broj smetnji i prijava manji je u odnosu na prošlu godinu ponajprije zahvaljujući gašenju većine talijanskih dominantnih ometajućih odašiljača iz regija Friuli Venezia Giulia, Veneto,  Emilia Romagna, Marche, Abruzzo i Puglia.

Ovogodišnjom mjernom akcijom HAKOM-a potvrđeno je isključivanje većine dominantnih ometajućih TV-odašiljača, što je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela talijanskih TV-smetnji koje datiraju unazad nekoliko desetljeća, a početkom prelaska na digitalnu televiziju u Italiji te puštanjem u rad novih međunarodno neusklađenih odašiljača od 2010. do 2012. dodatno je bila narušena kakvoća prijma digitalne televizije duž cijelog priobalnog područja i otoka. Isključivanjem talijanskih odašiljača uklonjene su smetnje i time značajno poboljšan prijam hrvatskih televizijskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija). Nažalost, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim TV-kanalima nije još u potpunosti prestao, a što je važno i za buduće replaniranje digitalne TV-mreže u Hrvatskoj kako bi se omogućilo uvođenje novih mreža pokretnih komunikacija u frekvencijskom pojasu 700MHz, čime će se doprinijeti daljnjem razvoju širokopojasnog pristupa internetu.

Rezultati mjerne akcije, iako je vidljivo poboljšanje situacije na televizijskim frekvencijama, i dalje potvrđuju veliki problem talijanskih smetnja hrvatskim radijskim programima, posebno izražen u ljetnim mjesecima kada su zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova smetnje iz Italije još izraženije te znatno narušavaju mogućnost slušanja hrvatskih FM radijskih postaja. 

Od lipnja do listopada poslano je 640 novih prijava, što u posljednjih devet godina čini ukupno više od 4500 prijava smetnji upućenih administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija. 

Podsjetimo, Italija je u tri posljednje godine donijela uredbe i poseban zakon temeljem kojih je izmijenjen talijanski plan TV-frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, osnovan je kompenzacijski fond i osigurana novčana sredstva te je propisan postupak za isključivanje ometajućih odašiljača. Sve to rezultiralo je isključivanjem dominantnih ometajućih TV-odašiljača, koje je započelo u rujnu 2016. i dovršeno u siječnju ove godine. 

HAKOM će i dalje provoditi sve aktivnosti kako bi se i posljednje smetnje hrvatskim programima uklonile, a posebno kako bi se znatnije poboljšala situacija po pitanju smetnji radijskim programima. Međutim, HAKOM nije u mogućnosti izdati izravan nalog za isključivanje s obzirom na to da se ometajući odašiljači nalaze u drugoj državi, izvan nadležnosti HAKOM-a.