Župan Božidar Longin u radnom posjetu općinama Pašman i Tkon

Župan Božidar Longin u radnom posjetu općinama Pašman i Tkon

PAŠMAN/TKON – Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom i zamjenikom župana Šimom Mršićem tijekom obilaska otoka Pašmana održalo je radni sastanak s predstavnicima općina Pašman i Tkon. 

Na sastanku u Pašmanu s načelnikom Krešimirom Ćosićem i zamjenikom načelnika Androm Magićem razgovaralo se o razvojnim projektima općine te potencijalnim investicijama u sektoru turizma. Nedavne poplave nanijele su štete i na području Općine Pašman, pogotovo na poljskim putovima i nerazvrstanim cestama. Općina je  uredila dio oštećenih putova, ali za cjelokupnu sanaciju bit će potrebna pomoć države, kao i u brojnim jedinicama lokalne samouprave Zadarske županije koje su proglasile elementarnu nepogodu. 

Župan Longin razgledao je lučki gat u Neviđanima koji je obnovljen novcem Županijske lučke uprave i Zadarske županije, baš kao i obnovljene školjere u luci Pašman.

U Tkonu je izaslanstvo Zadarske županije ugostio načelnik Goran Mušćet sa suradnicima, koji se pohvalio velikim brojem OPG-ova na području Tkona, a čak sedam proizvođača prije nekoliko dana, na svečanosti u Preku, dobilo je oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod. 

U Tkonu je župan Longin posjetio i gradilište nove trajektne luke te Škraping centra, koji Općina Tkon uređuje uz pomoć sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Škraping centar namijenjen je prezentaciji proizvoda s oznakom Hrvatski otočni proizvod, u kojemu će nositelji te prestižne oznake moći nuditi svoje proizvode, a drugom dijelu zgrade bit će izložbeno-informativni centar utrke Škraping.

Kao što smo i najavili, želimo što više biti na terenu kako bismo se bolje upoznali s izazovima s kojima se suočavaju naše jedinice lokalne samouprave. Tijekom posjeta općinama Pašman i Tkon upoznali smo se s njihovim razvojnim projektima i iznimno mi je drago da se rješava problem odvodnje na cijelom otoku projektom biogradske Aglomeracije jer je odvodnja jedan od ključnih faktora razvoja turizma, rekao je župan Longin. 

Županijska lučka uprava vodi projekt gradnje nove trajektne luke u Tkonu, čija je ukupna vrijednost 40 milijuna kuna, a do sada je uloženo oko 12 milijuna kuna. Za dovršetak projekta ŽLU Zadar je pripremila dokumentaciju s kojom će se aplicirati za sredstva iz europskih fondova, preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Otvaranje natječaja očekuje se do kraja ove godine. 

Gradnjom nove trajektne luke u Tkonu poboljšat će se prometna povezanost otoka, Pašman će dobiti novu, modernu luku u kojoj će se omogućiti pristajanje boljih i većih trajekata. Širi projekt obuhvaća i modernizaciju cestovne povezanosti luke. Infrastruktura je ključ napretka Zadarske županije, a naš je cilj ravnomjeran razvoj svih njenih dijelova, zaključio je Longin.