Čišćenje obale i podmorja u Parku prirode Telašćica

Čišćenje obale i podmorja u Parku prirode Telašćica

SALI – Na područje Parka prirode Telašćica 11. rujna 2017., u samo nekoliko sati, palo je više od 200 litara kiše po metru četvornom, što je prouzročilo razornu bujicu širine oko pet metara i dubine oko dva metra.

S najnižih površina nekadašnjeg deponija, u dužini od oko 100 metara, bujica je nanijela oko 1000 metara kubičnih otpada (uglavnom najlonskih vreća i traka, tkanina, boca i sl.)  u uvalu Čuška dumboka, u srcu prirode. 

Park prirode Telašćica niz godina organizira ekološke akcije čišćenja čiji je rezultat  izvanredna čistoća zaljeva Telašćice. Djelatnici parka kontinuirano, na dnevnoj bazi, čiste uvale po parku, ali zbog posljedica poplave potrebna im je pomoć kako bi se uklonio naneseni otpad.

Nova akcija čišćenja obale i podmorja u Parku prirode Telašćica održat će se u subotu, 7. listopada 2017., od 7 do 14 sati, a cilj je pokupiti što veću količinu otpada i vratiti zaljev Telašćice u stanje prije poplave. Dolazak je najavilo više od 70 ronilaca iz četiri ronilačka kluba te lokalne udruge, Općina Sali, DVD Sali i mještani.