Uoči Luzarice KUD Preko darovao sumještanima “Večer uspomena”

Uoči Luzarice KUD Preko darovao sumještanima “Večer uspomena”

PREKO – Bila je to večer nabijena emocijama, nostalgijom, iskrenim ushićenjem! “Večer uspomena”, kako su je nazvali organizatori, koja je Prečane vratila u djetinjstvo i mladost…

U prepunoj dvorani POU Dom na žalu, u subotu, 30. rujna, dan uoči Luzarice, fešte koja je u životima prijeških obitelji odigrala značajnu ulogu, koja je uvijek bila simbol obiteljskoga okupljanja, zajedništva, tradicijskih i nacionalnih vrijednosti, KUD Preko darovao je Prečanima program kojim su se prisjetili sumještana i onih koji su cijeli  život, ili barem jedan dio života, proveli u Preku. Onima koji su Preko obogatili svojim kulturnim i javnim djelovanjem, a više nisu među nama.  

Prema riječima Vesne Dunatov, idejne začetnice zavičajnog programa “Večer uspomena” i predsjednice KUD-a Preko, “bez njih ni Preko ni Prečani ne bi bili isti”. 

– Obnovili smo uspomenu na njih i zahvalili im što su voljeli Preko, što su u njega utkali sve svoje intelektualne i duhovne potencijale, što su nam ostavili vrijednu kulturnu, materijalnu i nematerijalnu baštinu. I zato smo s pravom parafrazirali stih poznate pjesme: “I večeras su s nami, makor ih višje ni”. Prisjetili smo se Šime Marcelića, biskupa Josipa Grgura Marcelića, oca Ladislava Lesice, Srećka Marcelića, Ive Mašine, Frane Mašine, Stjepana Benzona, autor pjesme “Šesnaest lavandijera”,  koju je posvetio tragično stradalim priješkim praljama, a izveo je veliki hrvatski pjevač i prijatelj Preka Vice Vukov, Kulturni i duhovni život Preka druge polovice 20. stoljeća bio bi nezamisliv bez Naše Marije, kako smo je zvali, Margarite Marije Mihatov. Tu je i poznati likor  za dicu Slavko Perović, pedijatar, pjesnik, a bavio se i umjetničkom fotografijom, Nedavno preminuli književnik Ante Toni Valčić s Ošljaka…  Svi oni ostavili su neizbrisiv trag u našim životima. Baš kao što je i Luzarica odigrala veliku ulogu kod Prečana, čuvala duhovni i nacionalni identitet, okupljala obitelji, rođake i prijatelje, smatra Vesna Dunatov, koja je osmislila program “Večeri uspomena” u suradnji s dramskom umjetnicom Milenom Dundov i poznatim fotografom i kroničarem Preka Senkom Sorićem.

Svi izvođači, dodaje, dali su maksimum, izvukli najbolje iz sebe i iako su joj poslije mnogi prilazili i pitali hoće li se “Večer uspomena” ponoviti, Vesna Dundov smatra da je nemoguće ponoviti tako snažan emotivan naboj i pozitivnu energiju kojom je zračila ta večer. 

I Anđela Funčić, rođena Prečanka, koja je tri desetljeća živjela u Americi, a prije 19 godina vratila se u Hrvatsku, voljela bi da je sličnih događanja više u Preku.

– Nisam mogla doći k sebi koliko me sve to u pozitivnom smislu dirnulo. Prvi put sam vidjela neke fotografije, a pjesma o 16 lavandijera me rasplakala. Čestitam svima, i autorima i izvođačima, i zahvaljujem im na prekrasnoj večeri, istaknula je gospođa Funčić.

U programu su nastupile različite dobne skupine i generacije Prečana, Dječja klapa Baliniera, Matija Pažanin, Župni crkveni zbor sv. Cecilije, Marija Rušev, Lidija Lončar, članice Udruge žena Luzor pod vodstvom Nade Smoljan, ponovno okupljene članice nekadašnje Ženske klape Lavandiere, Milena Dundov, Ivanka Ivanov i Ljubo Markulin, 

U realizaciji su pomogli Kristijan Kačan i Luka Košta, a suorganizatori su bili Mladenka Mašina, direktorica Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu, i Sabina Batistić, tajnica KUD-a Preko.