Novi dvogodišnji studij o ribarstvu na Zadarskom sveučilištu

Novi dvogodišnji studij o ribarstvu na Zadarskom sveučilištu

PREKO – U utorak,5. rujna, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru predstavljen je novi sveučilišni diplomski studij “Održivo upravljanje vodenim ekosustavima“ nastao u sklopu projekta Blue Smart.

Glavni cilj pokretanja novoga studija stvaranje je novih vještina i znanja u sektoru plavoga gospodarstva te povećanje mogućnosti zapošljavanja sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora u Zadarskoj županiji i šire. Nositelj je projekta Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, a projektni partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Cromaris d.d. i WWF Adria.

Studij će trajati dvije godine, prijave za upis počet će sredinom ovoga mjeseca, slobodno je 30 mjesta, a po završetku studija studenti stječu titulu magistra održivog upravljanja vodenim ekosustavima.

– Studij je namijenjen svim studentima koji su zainteresirani za nastavak školovanja na diplomskoj razini s područja biotehničkih znanosti, onima koje posebno zanimaju tematike vezane uz more i slatku vodu, vodeni okoliš, akvakulturu, zaštitu vodenog okoliša…. U skoroj budućnosti projektni partneri razvit će i on-line tečaj pod nazivom “Osnove dobre prakse u ribarstvu”. Projekt je sufinanciran novcem Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, kazala je na predstavljanju Bosiljka Mustać, pročelnica Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.

Prema riječima Renate Barić, voditeljice Cromarisova Odjela za istraživanje i razvoj, najveća je potražnja za tehnolozima na uzgajalištima, u mrijestilištima, različiti profili uzgajivača ribe, radnici na hranilištima, u preradi ribe.

Više informacija o novome studiju možete pronaći na mrežnoj stranici Blue Smarta