Rekordnu sezonu Ugljan zaključio dodjelom priznanja i nagrada

Rekordnu sezonu Ugljan zaključio dodjelom priznanja i nagrada

UGLJAN – Pokrenuta 2002. godine u sklopu nacionalne kampanje  Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice, akcija Ugljan u cvijeću završna je manifestacija Turističke zajednice mjesta Ugljan i Općine Preko kojom se na simboličan način turistički i komunalni djelatnici i mještani opraštaju od glavne sezone. 

Prilika je to za nagrade i priznanja, ali i za rezime sezone, a ona je, prema riječima direktorice TZM Ugljan Dražene Strihić, bila rekordna.

– Do 31. kolovoza, u mjestu Ugljan ostvareno je 12.582 dolaska i 133.782 noćenja, što je 11 posto više u dolascima i sedam posto više u noćenjima nego lani, kada je devet ugljanskih naselja bilježilo 11.289 dolazaka i 124.981 noćenja, kazala je Strihić te naglasila da je i akcija Ugljan u cvijeću u „službi turizma“ jer podiže svijest ljudi o ekologiji i važnosti uređenja okoliša te motivira i ostale da se uključe i svoja mjesta učine poželjnijima i ugodnijima za boravak.

Priznanja se dodjeljuju u kategorijama najljepša terasa ugostiteljskog objekta, najljepši vrt i okućnica kuće za odmor, najljepši vrt i okućnica domaćeg stanovništva te za doprinos razvoju i unapređenju turizma, a ove su godine u toj kategoriji dodijeljena četiri priznanja.

Svemir Luštica, vlasnik restorana Apollo, na svom Facebook profilu pozvao je sumještane da očiste jedan dio plaže, fotografiraju stanje prije i poslije, to javno objave i za to dobiju nagradu u njegovu ugostiteljskom objektu. Inicijativa je pala na plodno tlo, a TZM Ugljan nagradila je Lušticu posebnim „priznanjem za ekološku osviještenost“.
Ugljan se ove godine, zahvaljujući dvjema obiteljima, uključio u akciju „Iznajmljivači sa srcem“, koju je, također na Facebooku, pokrenula gospođa Vjera Matulić iz Postira na Braču. 

– Koliko znamo, na području naše TZ u akciju „Iznajmljivači sa srcem“ uključile su obitelji Dragice Belić i Tajana i Danijel Štrmelj. To je toliko lijepa gesta da smo je odlučili izdvojiti i nagraditi u nadi da će motivirati i potaknuti druge da se uključe u ovu ili neku sličnu akciju. Ako je bilo još obitelji, a nismo ih nagradili, unaprijed se ispričavamo i pozivamo da nam se jave jer i za njih imamo priznanje, rekla je direktorica Strihić te dodala da će jedno priznanje „otputovati“ i na Brač, gospođi Vjeri Matulić.

Posebno priznanje za sportsko-rekreacijski doprinos turističkoj ponudi mjesta Ugljan dobila je Tanja Crnošija, koja je lani osnovala Društvo sportske rekreacije Ugljan Sport, a ove godine organizirala je  sportsku rekreaciju za djecu i odrasle, što otočanima puno znači posebno u zimskim mjesecima. Saši Boman Višić, vlasnici ateliera Blutorium u Mulinama, uručeno je priznanje za umjetnički doprinos turističkoj ponudi mjesta Ugljan.  

Uručujući priznanja, načelnik Općine Preko i predsjednik TZM Ugljan Jure Brižić čestitao je svima na uspješnoj sezoni, a posebno upravo „vrijednim, kreativnim i humanim pojedincima koji na jedinstven način doprinose ljepoti i posebnosti Ugljana“.

U kategoriji najljepši vrt i okućnica domaćeg stanovništva nagradu za najljepši ugljanski vrt 2017. dobile su Mileva Novoselić, Lenka Ivanac i Zdenka Štrmelj. Nagradu za najljepši vrt i okućnicu kuće za odmor osvojili su Matej Kovač, Marija Kušter i Milan Čuček, a za najljepšu terasu ugostiteljskog objekta nagrađen je restoran/pansion Villa Stari dvor Ane i Milana Stanića, koji su ujedno bili i domaćini završnice akcije Ugljan u cvijeću.

– Vaš rad i trud prepoznati su i ovom prilikom! U prilog tome govore i brojke o još jednoj sjajnoj turističkoj sezoni. Ne samo u Ugljanu, nego i u svim mjestima na području Općine Preko. Ali na tome ne smijemo stati, i mi kao općinska uprava, naše dvije turističke zajednice i svi skupa moramo se truditi da Ugljan bude željena i prepoznatljiva destinacija, istaknuo je Brižić te zahvalio direktorici Draženi Strihić na dosadašnjem radu, rezultatima i uspješnom vođenju TZM Ugljan.

U prigodnom programu nastupili su Udruga Điran iz Ugljana i Dječja klapa Baliniera, a kako je bilo na dodjeli priznanja, pogledajte u FOTOGALERIJI