Knjižnice na kaljskim plažama prihvatili i domaći i turisti

Knjižnice na kaljskim plažama prihvatili i domaći i turisti

KALI – Još dva tjedna, u slučaju da višednevna kiša ne pokvari planove, i službeno će završiti prva sezona projekta “Sve (knjige) ćeš na siki nuajti”, koji je u srpnju na tri kaljske plaže pokrenula Narodna knjižnica Kali.

Prema riječima Marte Kolega iz kaljske knjižnice, autorice i inicijatorice projekta, “spasilački tornjevi” s knjigama cijelo su se ljeto praznili i punili, projekt je dobio veliku medijsku pozornost, ali najvažnije je bilo – kako će ljudi prihvatiti i koristiti “spasilačke tornjeve”. Podsjetimo, osim uživanja u lijepoj riječi, cilj je projekta bio produljiti život knjigama jer svi ponuđeni naslovi bili otpisani u Narodnoj knjižnici Kali

– Knjižnica na plaži Batalaža najviše se koristila i najviše puta punila knjigama jer je riječ o najvećoj i najljepšoj plaži u Kalima, a i prva je otvorena, u srcu turističke sezone te je uspjela zaživjeti veoma rano i među domaćima i među domaćim turistima. Knjižnice na Mulu i u Maloj Lamnjani također su bile posjećene, ali manje. Malo su “mlađe” pa im je valjda trebalo vremena da se “snađu”. U Maloj Lamnjani većinom ljetuju strani turisti, tako da se projekt definitivno mora razvijati u smjeru nabave strane literature! Velik je broj poderanih i razbacanih (i nestalih) slikovnica, što znači da su roditelji posegnuli za knjigom da bi umirili i razveselili djecu na plaži. A za sljedeću godinu uz knjižnice na plaži već planiramo pokrenuti zabavno-edukativnu radionicu za djecu, dodje Marta Kolega te napominje da je empirijski nemoguć uvid u broj i vrstu pročitanih knjiga (osim slikovnica). 

Knjižničarka je, kaže, redovito posjećivala i dodavala knjige u sve tri knjižnice i vidjela da se one prazne.Oni savjesni su vraćali knjige ili u knjižnice na plaži ili u Knjižnicu Kali, a oni zaboravni su ih vjerojatno zaboravili na noćnom ormariću!!!

– Kako god, projekt knjižnica na plaži ide dalje jer u našem je fondu još pet punih polica knjiga!, ističe Marta Kolega, koja za 24. rujna, priprema prvi jesenski sastanak Književnoga kluba Joja Ricov.