“Kali zauzima značajno mjesto u ribarstvu u svjetskim razmjerima”

“Kali zauzima značajno mjesto u ribarstvu u svjetskim razmjerima”

KALI – Kali od A do Ž, na 1016 stranica, u 57 članaka iz pera 65 autora. Ukratko, znanstvena monografija o Kali!

U vijećnici  Općine Kali, uz golemo zanimanje Kaljana i gostiju, danas su je predstavili autori, urednici, recenzenti i izdavači, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti , dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, dr. Josip Faričić, prorektor, župan Zadarske županije Božidar Longin te načelnik Općine Kali dr. Marko Kolega.

Govoreći o velikom poslu objedinjavanja duge povijesti najribarskijega mjesta na Jadranu, dr. Faričić  je istaknuo kako je važno da različite djelatnosti kojima su se Kaljani bavili u prošlosti pokušaju nastaviti živjeti makar duhom ako ne u materijalnom obliku. 

– Neka ova knjiga bude također jedno od onih sredstava koji će postojećim naraštajima Kaljana omogućiti da svjedoče i nadopunjuju istinu o ovome uistinu prekrasnom mjestu, dodao je.

A načelnik Općine Kali dr. Marko Kolega poručio je kako „ovom knjigom, u koju je svatko utkao dio sebe, zahvaljujemo generacijama Kaljana prije nas, ali i obvezujemo sljedeće naraštaje da nastave utabanim putovima kojima su išli naši pradjedovi“.

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić rekao je kako se rado odazvao pozivu za sudjelovanjem u izdavanju ove monografije, koja je, prema njegovu mišljenju, jedno od najznačajnijih djela koje je Akademija izdala.

– Fenomen je da tako mala sredina zauzima toliko značajno mjesto u ribarstvu u svjetskim razmjerima. Monografijom se slavi ribarstvo, jedno od najtežih zanimanja koje postoji, ali i naša kulturna baština, glagoljica, sve ono što čini posebnost ovog mjesta, istaknuo je akademik Kusić.

Priprema i tisak knjige o Kalima u nakladi od 700 primjeraka rezultat je dvogodišnje suradnje Sveučilišta u Zadru s Općinom Kali i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti. U monografiji su objedinjeni prilozi s dva znanstvena skupa – “O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kali” koji je održan u Kalima 1999. prigodom obilježavanja 700. obljetnice prvoga poznatog spomena Kali, te znanstvenog skupa iz 2015. godine, čiji je cilj bio razmotriti sve relevantne prirodoslovne, humanističke, društvene i gospodarske aspekte razvitka Kali koji bi mogli pridonijeti osmišljavanju budućega razvoja te razmjerno male, ali u regionalnom i nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline.

– Monografija o Kalima je iznimno vrijedno znanstveno djelo i drago mi je da je naše Sveučilište u Zadru bilo nositelj ovog projekta. Treba svakako pohvaliti sve autore koji su sudjelovali u izradi ove knjige. Ova monografija će zasigurno imati svoju veliku vrijednost za sadašnje vrijeme, ali i za budućnost, kazala je rektorica Vican, a župan Božidar Longin ustvrdio je kako se „Zadarska županija ponosi svojom geografskom raznolikošću jer raznolikost je ona koja u sebi nosi velik potencijal“. 

– Prepoznaju to i svi gosti koji posjete ovo područje. Puno je toga što im možemo ponuditi, no puno je toga još uvijek, nazovimo to tako, i neotkriveno i nepoznato i nama samima. Zato velika hvala svima koji su svojim znanjem i entuzijazmom sudjelovali u pripremi i izdavanju monografije. Siguran sam da ćemo u njoj uživati na samo mi koji na pitanje u Kalima: Čiguov si? možemo dati vrlo konkretan lokalni odgovor, nego i svi oni kojima će susret s ovom knjigom biti prvi susret s otokom Ugljanom i s Kalima, naglasio je župan Longin.
 
Andrina Luić/Zadarski list