Mali Lukoran: Svečano otvaranje klupe posvećene Petru Preradoviću

Mali Lukoran: Svečano otvaranje klupe posvećene Petru Preradoviću

MALI LUKORAN – U petak, 18. kolovoza u 20 sati, u Malom Lukoranu svečano će biti otvorena “Petrova klupa”, autorski rad Božice Kliman iz Zagreba, koja je u suradnji s Turističkom zajednicom mjesta Ugljan prije četiri godine započela projekt “Svako misto svoju klupu ima”.

Dosad su postavljene četiri unikatne mozaik-klupe, dvije u Ugljanu i jedna u Mulinama. “Petrova klupa” posvećena je pjesniku Petru Preradoviću, koji je, prema predaji, u Malom Lukoranu, u ljetnikovcu obitelji De Ponte, napisao prvu hrvatsku budnicu “Zora puca, bit će dana”. Ove godine, 18. kolovoza, navršava se 145. godišnjica smrti najvećega pjesnika hrvatskoga romantizma, a Općina Preko, POU Dom na žalu i mještani Malog Lukorana odlučili su je obilježiti postavljanjem tematske mozaik-klupe.

Na klupi su u proteklih mjesec dana, osim gospođe Kliman, raditi Tanja Rebac-Perica, Jan Perica, Nika i Ana Kliman, a u betonu ju je izlio Tomislav Šćiran iz Ugljana. Gotovo svake večeri pridružila su im se i djeca, stanovnici Malog Lukorana, turisti i slučajni prolaznici te tako ostavili trajni trag i osobni pečat na još jednoj mozaik-klupi koja je na neki način postala zaštitni znak otoka Ugljana.

Postavljanje i izradu “Petrove klupe” omogućili su i financijski poduprijeli Zadarska županija, Općina Preko i TZO Preko, a kao i dosada, gospođa Kliman radila je bez honorara.

U programu otvaranja klupe sudjelovat će KUD sv. Ante iz Lukorana, autorica Božica Kliman te dr. Tanja Tomašić Kuštović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.