“Priča romana ‘Pilot s Jadrana’ iščitava se u više razina”

“Priča romana ‘Pilot s Jadrana’ iščitava se u više razina”

PREKO – Pjesnik i prozaik, autor priča i dramskih tekstova, četiriju zbirki pjesama te nagrađenog romana prvijenca „Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama“, Prečanin Ante Gregov, Jurin predstavio je u POU Dom na žalu u Preku svoje drugo prozno djelo – roman „Pilot s Jadrana“.

Govoreći o književnom izričaju Ante Gregova, Jurinog, recenzent romana „Pilot s Jadrana“ Valerio Orlić istaknuo je kako je riječ o autoru koji je svojim lirskim predznanjem oplemenio drugi roman i dao mu lepršavost, liričnost i britkost. 

– Temeljitost i strpljivost pisca predznak je da se radi o dobrom književnom djelu. U nutarnjem miru raste nadahnuće koje može polarizirati s nemirom te u takvoj misaonoj, a samim time i duhovnoj ravnoteži, pisac drži vlastitu kontrolu nad riječima, likovima i situacijom, dodao je te ustvrdio kako „Pilot s Jadrana“ nosi sve komponente dobrog romana koji će čitatelje okupirati i držati prikovane za tijek misli. 

Gregov se, prema Orlićevim riječima, uzdigao iz vlastitog „ja“ i kroz priču psihološko-povijesno-društvenog romana prikazao vrijeme i svijest, složene u mozaik koji se može iščitati u više razina. 

– Nije lako pisati čitljivo štivo s lakoćom i jednostavnim jezikom a da ne upadnemo u zamke književnog i neknjiževnog suukusa. Pisac je poput vještog putopisca koji znalački opisuje svaku dionicu puta, provlačeći se i prolazeći kroz likove… Roman „Pilot s Jadrana“ dragocjeno je štivo književnika Ante Gregova, Jurinog koji se  tematski uzdigao i nadmašio svoj prvonagrađeni roman „Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama“, ali samo tematski, jer spisateljski je podjednako zanimljiv, nadaren, mudrozboriv… Time je autor pokazao svoju sposobnost i prepoznatljivost osvojivši čitatelje i žiri svojim prvim romanom za koji je dobio nagradu „Roman godine“ u nakladi Hrvatskoga književnog društva 2015., zaključio je recenzent Orlić.

Roman „Pilot s Jadrana“ objavljen je u nakladi Hrvatskoga književnog društva, u biblioteci „Književno pero“, a zahvaljujući recenzentu i svima koji su pridonijeli predstavljanju nove knjige, autor Ante Gregov, Jurin kazao je kako je će roman „Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama“ ovih dana biti objavljen u elektroničkom obliku i na taj način postati dostupan čitateljima u cijelome svijetu, što smatra velikom čašću i nagradom.

Program predstavljanja romana „Pilot s Jadrana“ vodila je prof. Marija Rušev, ulomke iz knjige čitala je dramska umjetnica Milena Dundov, a u popratnom dijelu nastupila je pjevačka skupina Udruge žena Luzor pod vodstvom Marte Dević.