Počinje treća sezona projekta „Lipa naša Komoševa“ u Malom Ižu

Počinje treća sezona projekta „Lipa naša Komoševa“ u Malom Ižu

PREKO – Već treće ljeto zaredom udruga Eko-Zadar, uz potporu Grada Zadra, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša, provodi projekt „Lipa naša Komoševa“ u uvali Komoševi na Malom Ižu. 

Godine 2015. naglasak je bio na uređenje okoliša uvale Komoševe, a 2016. uvedeni su, kroz niz radionica, edukativni ekološki, kulturni i sportski sadržaji, dok je oživljavanje tradicije bilo zastupljeno u radionicama pisanja glagoljicom, kuharskom i dramskom radionicom. Aktivnostima koje će se provoditi ovog ljeta ti će se sadržaji nadograđivati.

Provedbom 13 aktivnosti unapređuje se društvena, kulturna i sportska ponuda te se oživljava i promiče tradicionalna baština otoka Iža. Aktivnosti su podijeljene u dvije grupe kojima se pridodaje sportska radionica u sklopu koje će biti uvježbana i izvedena točka sinkroniziranog plivanja. Kroz prvu grupu aktivnosti  oživljava se i promiče tradicijska baština otoka Iža pri čemu sudionici/e stječu nove vještine, a ona uključuje dramsku radionicu iz koje će proizići scenska igra na autohtonom govoru otoka Iža, večer čakavske  poezije, radionice „Glagoljaški dizajn pregače“ i „ Glagoljaški dizajn lepeza“, kuharsku radionicu u kojoj se priprema  jelo po jednom od tradicionalnih recepta s otoka Iža, te radionicu oživljavanja Iškog kola. Druga grupa aktivnosti odnosi na unaprjeđenje društvene, kulturne i turističke ponude kroz kreativni izričaj i ona uključuje radionice oslikavanja zida i stepenica te izradu skulpture kako bi se uljepšao okoliš, izradu  razglednica, radionice izrade pitara i sadnje mediteranskog bilja, te radionicu sadnje mediteranskog bilja u dijelu nekultivirane zelene površne. Radionice su u pravilu namijenjene djeci i mladima, no u većini njih mogu sudjelovati i odrasli. 
 
Zainteresirani za sudjelovanje u izvedbi scenske igre i oslikavanju scene već se u nedjelju, 16.srpnja mogu javiti Barbari Kostović Punoš koja će sljedeća tri tjedna sa sudionicima uvježbavati izvedbu. U subotu, 22. srpnja u 19 sati održat će se radionica „Glagoljaški dizajn lepeza“, a u utorak, 25. srpnja na redu je radionica izrade razglednica koje će potom biti izložene, a služit će i kao predložak za tisak. 

Radionice će provoditi profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Mišela Nežić i Barbara Kostović Punoš, glavna trenerica HAKSP “Mladost” prof. kineziologije Tamara Smetko Martinov, ekonomska tehničarka, volonterka u više udruga i zaljubljenica u kuhanje Diana Popovac, članica udruge Eko-Zadar agronomkinja Iva Lukin, te Luka Lukin, dugogodišnji volonter udruge Eko-Zadar, kojega je Volonterski centar Zadar nagradio priznanjem za volontera godine. 

Projekt u vrijednosti 19.997 kuna sufinancira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša. OTP banka d.d. projekt je potpomogla donacijom u iznosu od 1500 kuna.