Sestrunjsko lito: Od izložbe starina i šulicade do karnevala s piratima

Sestrunjsko lito: Od izložbe starina i šulicade do karnevala s piratima

SESTRUNJ – Kao i svake godine u ovo vrijeme, mladež otoka Sestrunja u suradnji s novoosnovanom Udrugom za promicanje kulturne i prirodne baštine i razvoj otoka Sestrunja – Estium i uz podršku Mjesnog odbora Sestrunj, organizira niz događanja kako bi ljeto na otoku svima ostalo u lijepom sjećanju. 

Prema riječima Josipa Šalova, jednog od organizatora, sva događanja u srpnju i kolovozu objedinjena su pod imenom Sestrunjsko lito 2017., a kao i svake godine, i ove će se uvesti poneki novitet kako bi se program obogatio i osvježio.

– Glavni i najpoznatiji događaj unutar Sestrunjskog lita svakako je tradicionalna pučka fešta „Sestrunjska noć“, koja se po običaju održava zadnju subotu u srpnju, tako da će se ovogodišnja održati 29. srpnja, a sve Sestrunjce i njihove goste zabavljat će grupa „Dilema“. Neće nedostajati ni tradicionalne dalmatinske spize, koju svakog ljeta  s posebnom pažnjom prirpemaju sestrunjski meštri od ribe. U pauzama dobre zabave održat će se natjecanje u povlačenju konopa u kojem osim Juga ili Zmorca već nekoliko godina sudjeluju i gosti s obližnjih otoka, najavljuje Šalov.

Jedan od noviteta koji je uveden prošle godine, nastavit će se i ove, a riječ je o projekciji starih fotografija koje je mladi s otoka cijele godine skupljaju i arhiviraju. Izložba pod imenom „Kaleto moja draga“ održat će se u starom prolazu, tzv. Klancu u Starim dvorima. 

Organizatori najavljuju i akciju čišćenja podmorja u lukama Kablin i Hrvatinj te radionice društvenih igara za najmlađe – frenje, laštik i školica. Također, za najmlađe je pripemljena i piratska zagonetka koja se nadovezuje i na temu tradicionalnog Sestrunjskog ljetnog karnevala – “Pirati sa Sestrunja”, koji će se održati tjedan dana nakon Sestrunjske noći.

Kako biste mogli unaprijed planirati odlazak na Sestrunj, donosimo raspored svih događanja Sestrunjskog lita 2017.

15.07. – Subota // Akcija čišćenja podmorja (Kablin i Hrvatinj) – „Deep škavacera cleaning“ – druženje za vrijeme ili nakon akcije
22.07. – Subota // Radionica za djecu (Prislig) – frenje, laštik i školica 
28.07. – Petak // „Kaleto moja draga…“ (Klanac, Disco Stari dvori) – Izložba starina i starih fotografija 
29.07. – Subota // SESTRUNJSKA NOĆ 2017. (Prislig) – grupa Dilema
04.08. – Petak // Dječje ljetne igre (Prislig)
05.08. – Subota // Sestrunjski ljetni karneval – tema – “Pirati sa Sestrunja”
06.08. – Nedjelja // Piratska zagonetka za djecu (Hrvatinj) 
12.08. – Subota // Sestrunjska šulicada (Hrvatinj)