U nasukavanju jedrilice na Ugljanu Mađar ostao bez prsta

U nasukavanju jedrilice na Ugljanu Mađar ostao bez prsta

PREKO – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o većem broju koordiniranih potražno-spasilačkih akcija duž obale. 

Službenici Lučke kapetanije Zadar noćas i tijekom današnjeg dana (29. lipnja) poduzeli su nekolko spasilačkih akcija. Prva je pokrenuta noćas u 00.33 sata slijedom zaprimljenog poziva pogibelji s nasukane jedrilice, mađarske zastave, s dva člana posade (supružnici), mađarski državljani, čija se jedrilica pod jakim udarima južnoga vjetra nasukala na na rt Zaglav na otoku Ugljanu. Prilikom nasukanja muškarac P. A. (rođen 1942. godine) izgubio je prst na ruci, a žena, A.M. (rođena 1953. godine) je neozlijeđena, ali u stanju težeg šoka. Odmah po pronalasku prekrcani su na spasilačku brodicu zadarske Lučke kapetanije te prevezeni u sukošansku marinu Dalmacija, gdje su ih preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar. 

Ustanovljeno je da je nasukana jedrilica znatno oštećena na trupu, no osiguravanje od potonuća i priprema za odsukavanje i tegalj tijekom današnjeg dana nije moguće poduzeti zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru. Nije uočeno zagađenje mora i morskog okoliša.

Tijekom jutra i ranijeg prijepodneva na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe zabilježeno je više dojava o manjim ili većim nezgodama zbog nevremena na moru, a sljedeća zahtjevnija spasilačka akcija pokrenuta je u 14 sati kada je MRCC Rijeka u koordinaciji s LK Zadar pokrenula spasilačku akciju prema motornoj jahti „Athi“, austrijske zastave, čiji je putnik M.J.M. (rođen 1969. godine), austrijski državljanin, pretrpio teže tjelesne ozljede usljed pada s palube u more ispred Sv. Filipa i Jakova, pri čemu je slomio nogu. Za ozlijeđenog Austrijanca organiziran je na mjesnoj filipjanskoj plaži prihvat djelatnika Hitne medicinske pomoći Zadar, a službenici Lučke ispostave Biograd obavljaju očevid.

Fotografija za ilustraciju Dubrovački list