Pola stoljeća prijateljstva Preka i Graza na isječcima fotografija

Pola stoljeća prijateljstva Preka i Graza na isječcima fotografija

PREKO – Kada se prije četiri godine, u povodu obilježavanja 50. obljetnice organiziranog dolaska turista iz Graza u Preko, predstavljao projekt „Lichtwechsel/Promjene svjetla“, napisali smo kako je riječ o „putovanju koje traje 50 godina i da mu se još ne nazire kraj!“.

A da je tome tako, potvrdila je ovoga tjedna Aurelia Meinhardt, jedna od autorica izložbe „Lichtwechsel/Promjene svjetla“, koja je ponovno posjetila Preko i donijela memorabilije vezane uz pola stoljeća prijateljstva Graza i Preka.

– Gospođa Meinhardt donijela je isječke iz nekoliko stotina fotografija snimljenih za boravka radnika velike i poznate tvornice Puch iz Graza, kojima je uprava odlučila ponuditi ljetovanje u Preku. Među uspomenama ima i nekoliko svježih, „današnjih“ fotografija s motivima Preka, što sve zajedno čini cjelinu koju smo odlučili izložiti u predvorju Doma na žalu. Nije to izložba u klasičnom smislu riječi, ali svakako je vrijedan dokument i podsjetnik na druženje Prečana i austrijskih turista, kazala je Mladenka Mašina, ravnateljica POU Dom na žalu.

Podsjetimo, priča o prijateljstvu Preka i Graza počela je 1963. godine dolaskom prvih austrijskih turista na otok Ugljan. Puhovci, kako su ih odmah nazvali Prečani, ne samo da su bili prvi organizirani turisti iz tada daleke Austrije, oni su, štoviše, bili začetnici razvoja turizma u Preku koje je u bivšoj državi po uspjesima u toj gospodarskoj grani zauzimalo visoko četvrto mjesto. 

U povodu pedesete obljetnice tog važnog događaja, u srpnju 2013. u Preku je predstavljen projekt „Lichtwechsel/Promjene svjetla“, plod suradnje austrijskih i hrvatskih umjetnika koji od 2007. surađuju na međunarodnom umjetničkom projektu „Dolazak u baštinu“ Sveučilišta u Zadru. Potom je delegacija Općine Preko i TZO Preko posjetila Graz, točnije galeriju u zračnoj luci u kojoj je otvorena  izložba o „sjećanju na putovanje“, odnosno putovanju u prošlost. Osim Aurelije Meinhard, na izložbi su surađivale Luise Kloos, Ingeborg Pock i Erika Lojen.