Vlada povukla iz Sabora sporni Zakon o koncesijama

Vlada povukla iz Sabora sporni Zakon o koncesijama

PREKO – Nakon prosvjeda predstavnika inicijative Pokreta otoka, koji su u ponedjeljak na Markovu trgu u Zagrebu ražili da se iz Sabora povuče Zakon o koncesijama, Vlada je sporni zakon uputila u treće čitanje i povukla iz Sabora.

Predstavnici Pokreta otoka saborskim su zastupnicima pred zgradom Hrvatskoga sabora dijelili zahtjeve i amandmane na Zakon o koncesijama te su ih pozvali da glasaju protiv njegova donošenja jer ga smatraju štetnim. Zatražili su i uključivanje javnosti u njegovu izradu te da se lokalno stanovništvo uključi u donošenje odluka koje se tiču otoka i morske obale te da se Zakon o koncesijama vrati u javnu raspravu.

– Očekujemo da će zastupnici koji do sada nisu shvatili što bi danas trebali donijeti, shvatiti to barem jutros, rekla je Maja Jurišić iz Pokreta otoka te dodala kako očekuje da su zastupnici proveli noć čitajući amandmane, ali i da taj zakon u Saboru danas “neće proći”.

Dan prije, u nedjelju, pod paralom “Zatrubi za otoke i obalu, nek’ nas čuju i u Zagrebu”, duž Jadranske obale održao se prosvjed kojim se upozorilo na neprihvatljivost odredbi i procedure donošenja Zakona o koncesijama, u sklopu akcije “Čujete li svoje otoke, svoju obalu?”.  

Skupovi upozorenja organizirani su u Malom Lošinju, na Braču, Šolti, Hvaru, Visu, Biševu, Rabu, u Makarskoj, Trogiru, Splitu, Dubrovniku, na Cresu, Silbi, Korčuli, Zlarinu i Prviću.
 
Fotografije Pokret otoka