Izložba Naši “škoji“ na katastarskim kartama Državnog arhiva u Zadru

Izložba Naši “škoji“ na katastarskim kartama Državnog arhiva u Zadru

PREKO – Državni arhiv u Zadru organizira izložbu Naši “škoji“ na katastarskim kartama Državnog arhiva u Zadru koja će prikazati katastarske planove sjevernodalmatinskih otoka iz doba Mletačke republike  te  austrijske uprave u Dalmaciji sačuvanih u Državnom arhivu u Zadru. 

Vrijednost karata iz doba Mletačke uprave u detaljnom je opisu granica između sela i većih naselja, a predstavljaju temeljnu katastarsku evidenciju Dalmacije sve do sustavne katastarske izmjere provedene 1824. godine. Zemljovidi iz austrijskog razdoblja prikazuju originalne indikacijske skice prve izmjere (1824.–1838.).

Kako najavljuju organizatori, namjera je prikazati staro stanje vlasništva i namjene zemljišta na sjevernodalmatinskim otocima kako bi zainteresirano građanstvo imalo podrobnije informacije o nekadašnjem stanju, a u usporedbi sa stvarnim stanjem i interesima današnjih vlasnika. Cilj je također potaknuti lokalnu upravu da zaštiti more i otoke, stare kulture, tradicionalni način života i običaja na otocima.

Ovom izložbom Državni arhiv u Zadru pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana arhiva s temom Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima. Tom prigodom bit će izloženo izvorno arhivsko gradivo, koje će ujedno biti predstavljeno i u zasebnom katalogu.

Autorice su izložbe i kataloga Ivana Burić, Tamara Šarić- Šušak i Suzana Martinović, a autor fotografija je Tomislav Vrsaljko.

Izložba se otvara u utorak, 20. lipnja u 19 sati, a može se razgledati do 7. srpnja radnim danom od 10 do 13 sati.